Saturday, August 30, 2008

A beautiful day..

A blind boy sat on the steps of a building with a hat by his feet. He held up a sign which said: 'I am blind, please help.' There were only a few coins in the hat.

A man was walking by. He took a few coins from his pocket and dropped them into the hat. He then took the sign, turned it around, and wrote some words. He put the sign back so that everyone who walked by would see the new words.

Soon the hat began to fill up. A lot more people were giving money to the blind boy. That afternoon the man who had changed the sign came to see how things were. The boy recognized his footsteps and asked, 'Were you the one who changed my sign this morning? What did you write?

The man said, 'I only wrote the truth. I said what you said but in a different way.' What he had written was: 'Today is a beautiful day and I cannot see it.' Do you think the first sign and the second sign were saying the same thing? Of course both signs told people the boy was blind. But the first sign simply said the boy was blind. The second sign told people they were so lucky that they were not blind. Should we be surprised that the second sign was more effective?


Moral of the Story: Be thankful for what you have. Be creative. Be innovative. Think differently and positively. Invite others towards good with wisdom. Live life with no excuse and love with no regrets. When life gives you a 100 reasons to cry, show life that you have 1000 reasons to smile.
Face your past without regret. Handle your present with confidence. Prepare for the future without fear. Keep the faith and drop the fear.

Great men say, "Life has to be an incessant process of repair and reconstruction, of discarding evil and developing goodness.... In the journey of life, if you want to travel without fear, you must have the ticket of a good conscience."

The most beautiful thing is to see a person smiling... And even more beautiful is, knowing that you are the reason behind it!!!

SELAMAT MENJALANI IBADAH PUASA KEPADA SEMUA UMAT ISLAM...

Sebaran Cinta..

Cantik frame bunga nih 'SPREAD THE LURV AWARD'... sungguh terharu menerimanya.
Terima kasih kepada kin kerana hadiahkan kepada saya.Elok rasanya saya gantung jadi penghias rumah maya ni.
Rumah realiti dah banyak frame.. tak muat dinding dah..


Terima kasih kin...moga ukhuwwah berpanjangan dan selamat berpuasa..

Thursday, August 28, 2008

jawapan survey..

Untuk tidak mengecewakan Kin.. saya akan jawablah survey tag dia ni ha..
Ada markah ke ni??

1) What is the most important thing in your life?
A : keluarga

2) What is the last thing that you bought with your own money?
A : semua benda duit sendiri....baru kejap tadi gi beli nasi.

3) Where do you wish to get married?
A : Dulu berangan nak kawin kat rumah macam dalam drama2 tuh.. tapi rumah tak muat, so kawin kat masjid berdekatan je..

4) How old do you think you will be permanently owned by your love?
A: forever

5) Are you in love?
A : Yes! setiap saat duk teringat kat anak2 kat rumah..kira in love lah tu..

6) Where was the last restaurant you had dinner?
A : De bayam restoren..kat jalan bayam..makan nasi ulam ngan budu

7) Name the latest book that you bought?
A: buku Surgical pathology, Ackerman..baru sampai semalam..harga dekat ngan 1000..terpaksa beli, demi ilmu:(

8)What is your full name?
A : macam yg tertera kat blog

9) Do you prefer your mother or father?
A : dgn ikhlas...mesti mother, paling dekat dihati

10) Name a person that you really wish to meet in real life for the first time.
A: Bakal anak permpuan ...InsyaAllah..

11) Christina or Britney?
A : sorry..dua2 tak kenal

12) Do you do your own laundry?
A : sejak ada maid ni...dia ler yg buat.

13) The most exciting place you want to go?
A: bestnyer kalau berpeluang keliling kaabah lagi

14) Hugs or kisses?
A; dua2 buleh..

15) Point out 5 things about the person who tagged you.
A : 1. pandai
2. cool
3. kreatif
4. isteri solehah
5. ibu mithali

16)8 things I am passionate about:
A: 1. pakaian (kain pasang, tudung..)
2. hiasan rumah
3. gelang dan accessory
4. pakaian anak
5.kereta
6. handphone
7.laman rumah
8. of course my new blog...

17)8 things I say too often:
A: 1.hello.. (jawab call)
2. Assalamualaikum (jawab call + jmpa org)
3. ok..
4.papa! (panggil papa)
5.Lutfi!
6.Ebi!
7. Mina!
8. mmmm..

18)4 books I’ve read recently:
A: terlampau banyak... cheewah.. tapi belek2 je, tak ada yg baca habis!

19)8 songs I could listen to over and over again:
A : All nursery song...nak kena tuleh ke? byk sangat...London bridge, twinkle little star, ten littlen indian boys, are you sleeping, old mcdonald,once i caught a fish alive, ABC, hickory dickory dock,mary had alittle lamb...cukup dah kot 8.

20)8 things I learned last year:
A: 1) belajar jadi mama anak dua
2 )belajar punyai maid didik maid
3)belajar untuk seat for exam in post grad life..tak sama ngan undergrad rupanya
4)belajar bgmana mghadapi kehilangan org kesayangan (Alfatihah untuk ayah saya..)
5)belajar bwk kete sendiri
6)belajar buat nasi ayam
7)blaja buat puding
8)blaja terima kenyataan... apa2 sajelah.. yg dah berlaku sepnjag tahun lepas.

people to tag (ikut ler berapa orang deh..)

mutiarazura

kakngah

raihan

kfaez

yusn


~ maap ler kawan2 yg terkena tag ni, harap dapat jawab dengan seikhlas hati...

SELAMAT BERPUASA!

Monday, August 25, 2008

Gelang Kristal Gubahan Ita

Gelang kristal untuk kaum ibu menjamu mata dan bergaya di hari raya nanti..


warna merah hati..cantik gak..

ni gelang raya saya nanti..

gelang donat namanye..

ni gelang bentuk love.. saya dah ada warna hijau putih..

ni gelang bentuk bulat..

Untuk maklumat lanjut silalah berkunjung ke blogspot Ita kat my link..

Gelang Kristal Gubahan Ita

Gelang kristal koleksi Ita (my sister) untuk kaum ibu menjamu mata dan bergaya di hari raya..

warna merah..boleh tahan cantik..





Hadiah dari Kin..

Salam Ramadhan buat teman2 yang mengenali..
Saya nak kongsikan hadiah berupa sepinggan kurma daripada sahabat saya, kin .
jemputla... sesapa saje yang bertandang ke sini.



SELAMAT MENYAMBUT RAMDHAN AL-MUBARAK
SEMOGA SEGALA AMALAN DIKIRA IBADAT
YANG BERLIPAT GANDA PAHALANYA
DI SISI ALLAH S.W.T..

Saturday, August 16, 2008

putera 1 dan 2..

Sebenarnya tak tahu nak arrange gambar2 ni macamana. setiap kali add image even after the sentence tapi image tetap duduk kat atas..

Semua image jadi bercampur...

Oklah....kat bawah ni gambar AHMAD BAIHAQI, putera ke-2 kami.











Rasanya tadi saya dah terposkan surat kosong.....maklumlah budak2 baru belajar. Ha..sambungan cerita saya pasal anak2 saya. Yang sulung AHMAD LUTFILHADI dah makin besar ....Gambar2 kat bawah ni semuanya wajah2 lutfi terkini.


Genap umur lutfi setahun 4 bulan, saya lahirkan pulak anak ke-2 namanya AHMAD BAIHAQI pada 6/7/07. Sekarang baru pandai jalan...tengah duk kemaruk jalan macam orang mabuk...Alhamdulillah... Tak sangka orang yang susah dapat anak macam saya ni akhirnya dapat 2 orang dengan jarak yang begitu dekat...

For those yang masih belum dapat anak... harap jangan cepat berputus asa. Usaha dan usaha lagi... bagi saya usaha yng paling berkesan asdalah berkunjung ke RUmah ALLAH... Doa depan KAABAH..InsyaAllah dimakbulkan...

Rasanya cukuplah dulu cerita pasal keluarga saya... next time saya akan share something yang lebih berfaedah, InsyaAllah...

Friday, August 15, 2008

Jom! nak share cerita

This is my first time blogging. Banyak yang belum tahu.. mungkin tak berapa menarik la... Dah sekian lama niat di hati nak adakan blog sendiri tapi takut sebab tak berapa mahir IT. Bila dah cuba rupanya tak ade lah payah sangat. Terima kasih kepada kawan yg berikan tunjuk ajar (kak faezhussain) dan terima kasih jugak kepada kawan yang dah sekian lama ada blog sendiri yang telah berikan peranrangsang untuk saya utk create blog ni.. (kin_hashim). At least dengan adanya blog ni... dapat ler tatap kembali wajah2 kami yang dah makin tua...

Untuk langkah pertama ni, saya nak poskan gambar putera sulung kami..namanya AHMAD LUTFILHADI..






telah sekian lama kami duk tunggu2... dekat 6 tahun berkahwin baru dapat..ALHAMDULILLAH...syukur sangat. Dah macam2 ikhtiar kami usahakan akhirnya dapatlah anugerah ini. Ini antara wajah2 dia yang ada dlm kom ini...


Tapi sekarang dah makin besar... dah 2 tahun 4 bulan... wajah pun dah berubah... nanti saya poskan gambar2 terkini dalam episod akan datang...bersama2 ngan putera ke-2.. Cerita saya akan bersambung.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Sudi-sudilah tinggalkan kenangan di sini. Moga Ukhuwwah berpanjangan..TQ

PERMATA HATIKU....