Monday, July 27, 2009

Menggamit memori di Kangar, Perlis

Hospital kangar merupakan tempat di mana bermulanya kerjayaku sebagai seorang Pegawai perubatan yang bertauliah. Seusai pengajian, kami diberi 3 pilihan tempat idaman utk memulakan tugas masing2. Jadi, Hospital kangar merupakan salah satu daripada 3 pilihan tersebut. Tapi, bukan pilihan pertama.... Ramai yg tanya kenapa kami pilih Kangar....? banyak sebabnya hanya satu yg dapat ku berikan di sini...Aku memang sukakan kedamaian, namun ini bukan bermakna aku tidak sukakan cabaran...tapi CABARAN dalam KEDAMAIAN.



Al-Hamdulillah...My housemanship there berlalu uneventful...Boleh dikatakan kangar is very nice place utk mulakan kerjaya, dengan kakitangannya yang baik..persekitaran yg bagus..pendekkata...very good working environment. Cuma 1 perkara yg aku betul2 tak puas hati adalah houseman quarters yg begitu tidak terurus. Dah le bangunan lama...rasa nak pengsan pun ada bila pertama kali buka pntu quarters...macam sarang tikus pun ada...alahai...sedihnya para Doktor ditempatkan di tempat sebegitu. Bertungkus lumus la aku dan keluarga membersihkan 'sarang' tersebut agar boleh didiami oleh makhluk manusia. nak sewa rumah lain pun poket kosong lagi...



Sebaik sahaja mendapat gaji aku dan suami meninjau-ninjau rumah sewa...lastly kami tinggal di rumah teres ,sebuah Taman di jalan bukit besi hangit..Ini je nama yg boleh ingat, nama taman pun dah tak boleh recall..Terasa happynya waktu tu ..pertama kali ada rumah, baru terasa macam hidup berumahtangga..(walaupun rumah sewa..). Waktu tu la kami berjiran dengan K Mah ni ..yang juga org kelantan. Tq K mah for being a very nice neighbour to us and sekaligus jadi kawan..;)



Jadi utk tidak menghampakan K Mah, aku postkan gambar2 semasa kami ziarah rumah mereka pada bulan Jun yang lalu..




Tapi sekarang K Mah bukan lagi tinggal di rumah teres tersebut tapi di rumah banglo yang cukup besar..cantiknya rumah K mah...Tq la sebab sudi melayan geng terjah kami yg boleh dikatakan agak mengejut sbb unplanned.



Berposing di bahagian gate depan rumah k mah..tengok tu reaksi hashairi...asyik menikmati kecantikan rumah K mah..



Sempat bergambar kenangan dengan K mah(ke 3 berdiri dari kiri) dan keluarga... rindunya pada orang2 Perlis nih.. teringat Wang Klian dan Padang besar. Syoknya shopping kat sana.

Bila sampai aje di perlis memang tak banyak perubahan, cuma Hospitalnya banyak sangat berubah. dah ada bangunan baru...namapun dah ditukarkan kepada Hospital tgku fauziah. Tak sempat merakam gambar...Cuma apa yg aku harapkan agar hostel utk penempatan houseman pun turut berubah..kesian Doktor2 yg kena bertugas kat sana...Nakkan khidmat mereka tapi tempat tinggal mereka tak terjaga...


Then, selepas pulang dari rumah K mah kami ke Kuala perlis utk makan ikan bakar kuala perlis.. Ikan bakar perlis ni memang kegemaranku, rasanya lain dan memang best...

InsyaAllah ada masa aku akan ke sana lagi...

"Hidup itu indah andai kita lihat dari sudut yang indah...Jadikan segala kesusahan atau masalah sebagai pembuka peluang untuk kita menepa kejayaan.."
" sesungguhnya alam itu benar2 indah..andai ada yang mengatakan alam itu tidak indah sebenarnya hatinya yang tidak indah.."

Wallahua'lam




Tuesday, July 14, 2009

Gelang kristal buat tatapan tetamuku

Mengumpul pelbagai bentuk gubahan gelang kristal memang menjadi kegemaranku. Tambahan pula ahli keluargaku ramai berbakat dalam menggubah gelang kristal ni. Antara rekabentuk yg menambat hatiku ada ditunjukkan di sini... pilihla mana2 yang berkenan di hati anda ya..













Untuk mendapatkan info detail dan pilihan2 gelang kristal yang lain bolehla mengunjungi laman blog ini...gubahan gelang kristal ita . Selamat menjamu mata... Assalamualaikum.

Thursday, July 2, 2009

To share design 'Rumah Contoh'

Last Weekend, kitaorang aku dan Ita's Family berkunjung ke sungai Petani - Bandar HPA. lepas menikmati RFC (Radix Fried Chicken ) kami meninjau taman2 perumahan yg dibina di sekitar Sg petani. Banyaknya rumah dalam pembinaan.

Kami ke sebuah taman perumahan yg ada show house...(tak perlu sebutla nama pemajunya..bukan nak promote pun..:)), just want to share...cantik gak. bolehla kalau nak dapatkan ilham utk design rumah idaman kita.

Ini gambar from front gate..tiang2 dan dinding rumah ditampal ngan simen berbentuk batu,menyerlah konsep yg agak classic.


Kat sebelah ni pintu masuk ke bilik tidur utama. sebelah kiri pintu masuk disediakan ruang untuk wardrobe...nak buh baju banyak mana pun boleh...



di depan wardrobe ni ada bilik air yg begitu luas dan selesa..




Dinding berjaring ni merupakan pemisah antara dining room dengan ruang tamu. nampak begitu classic sekali. Apa yang begitu menarik bagiku adalah bumbungnya yg tinggi dan gaya tingkap yang menjunam...



Ini merupakan salah satu perabot pasang dalam salah satu biliknya...memang show house ni suka buat orang berangan. Everything yang diletakkan semua cantik2..memang kena dengan konsep rumah di setiap ruang...we should learn about it...so, tak payah ler nak upah interior designer utk design utk kita...alaa...ada duit semua boleh jadi...



Ini katil yang diletakkan di bilik tidur utama. Simple tapi nampak menarik..



Lebih cantik lagi bila diserikan dengan 3 orang budak comel nih



dari kiri, Iqbal (anak ita), LUTFI (my son ) and Fatin (anak ita)





Ini merupakan pandangan dari sisi....

Cantik tak? Simple dan kemas...


For me..its nice..
Kepada sesapa yang berhasrat nak buat rumah yang simple tapi catchy...yup ..bolehla tiru konsep ni.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Sudi-sudilah tinggalkan kenangan di sini. Moga Ukhuwwah berpanjangan..TQ

PERMATA HATIKU....