Monday, September 28, 2009

CERITA LEBARAN 09


Raya tahun ini tiada bezanyanya dengan tahun2 sebelum ini. Cuma cabaran sebagai ibubapa makin bertambah bila 2 orang anak lelaki makin membesar dan punyai karenah yang tersendiri. Pagi raya pertama, seperti tahun2 sebelumnya kami akan beraya di belah keluarga suami. Kali ini di pagi raya, rumah riuh dengan tangisan anak2 kami kerana tak mahu dipakaikan dengan baju melayu.Dah habis cara dah memujuknya... memang hal ini sudahpun dijangka tapi hati masih mgharapkan mereka akan terkesan dengan pujukan sepupu sepapat yang berpakaian baju melayu, tapi rupa2 tidak... jadi terpaksalah beraya dengan baju Thomas dan sembahyang raya pun dengan baju itulah...

Menu di pagi raya masih sama dengan raya2 sebelum ini...menu pilihan mentua...nasi minyak, sate dan nasi himpit. Dah banyak tahun dah menunya tak berubah..yang berubahnya menu pada hari raya ke-2, kami buat Spaghetti Bolognes dan makaroni goreng... Menu spaghetti ni diberi oleh Tirana, TPM. Tq Tirana..sedap jugak. Raya ke -3, husband dah keje..aku dan anak2 jer kat kampung. Buat mee goreng jer..

Ada raya ke- 4 ker? mestilah kan.. sebab kebanyakan orang kata raya tu sebulan...tak apalah, tak ada salahnya kita meraikan bulan Syawal ni dengan suasana seperti hari raya, saling kunjung mengunjung, ziarah-menziarahi dan bermaaf-maafan sesama kita. Kalau di bulan- bulan lain tu... bila tetiba jer kita berpelukan mintak maaf nampak lain macam pulak...nanti orang kata: "aik, buang tabiat ke dia ni...dah tak lama hidup ker?" Biasalah manusia...

Sebut pasal kunjunagn ni..terima kasih kepada nurul,gold2rich sekeluarga kerana berkesempatan datang ke rumah kamai pada hari Jumaat raya ke 6 baru-baru ini.. Rugi betul tak sempat nak bergambar sebab banyak khusyuk sangat bersembang pasal mas dinar, public dinar dan macam-macam..

Begitulah al-kisahnnya cerita kami untuk dikongsikan..moga ketemu lagi... Wassalam

Tuesday, September 15, 2009

BICARA RAMADHAN (bab 2)

Assalamualaikum pembuka bicara pada pagi yang sungguh indah ini, di penghujung Ramadhan yang hanya tinggal 5 hari je lagi untuk kita mengecapi nikmat dan suasananya.



Indah sungguh melihat pemandangan di sekitar pusat2 membeli-belah. Semua orang seakan enggan melepaskan peluang keemasan membeli dengan harga yang begitu murah. Tawaran harga begitu hebat hingga 80%...Harga rm100 boleh turun sampai rm20..memang berbaloi kan? Rugi bagi sasapa yang tidak berpeluang untuk ke sana terutamanya di sogo,sebuah pusat membeli belah yg dikenali oleh semua masyarakat terutamanya yang tinggal di sekitar KL.

Alangkah indahnya andai umat islam menyedari bahawa terdapat tawaran yang lebih hebat di bulan ramadhan ini yang jauh lebih hebat daripada tawaran di SOGO.. Sebenarnya bulan RAMADHAN itu sendiri merupakan bulan promosi. Sudah tidak ada bulan lain sehebat bulan Ramadhan dari segi pulangan ibadah dan pahala. Subhanallah...menyedari hakikat ini manusia pun berlumba-lumba mengadakan promosi juga iaitu promosi jualan...Alahai diri, mengapalah terkejar-kejarkan sangat promosi dunia dan tak kesah dengan promosi akhirat ni...?

"Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna...." satu bait lagu yang tertanam dalam diri dari awal bulan Ramadhan. Namun sekadar tanam tapi rupanya tak tumbuh-tumbuh, kerana kesibukan duniawi menyebabkan terlupa nak menyiramnya. Semakin umur menginjak dewasa rupanya kalah dengan ibadah yg dilakukan di zaman kanak-kanak dulu. Terasa malu dengan diri sendiri. "Ya Allah, ampunkanlah dosa hambaMu ini dan berilah aku peluang untuk bertemu dengan Ramadhan akan datang"


Mudah-mudahan apa yang dilakukan dalam kehidupan seharian dikira sebagai amalan ibadat yang telah digandakan. Sesungguhnya Allah s.w.t Maha Pemurah...SELAMAT HARI RAYA dan JGN LUPA MEMBAYAR ZAKAT FITRAH.

Monday, September 7, 2009

Hari Ini, Rumah Dan Tupperware..

HARI INI hari cuti umum 17 ramadhan sempena menghormati hari Nuzul Quran. Peristiwa ini telah berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadhan, tahun ke 41 daripada keputeraan Nabi Muhammad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Al-Quran pula adalah mukjizat terbesar Nabi Muhammad SAW maka ia memberi makna terlalu besar kepada umat Islam.jadi memanglah wajar hari ini disambut oleh semua umat Islam..



HARI INI hari yang agak meletihkan kerana terpaksa berkemas dan menyediakan lauk-pauk untuk 2 buah rumah, separuh hari di rumah mentua dan separuh hari lagi di rumah sendiri. Setelah 2 minggu meninggalkan rumah kerana mengerjakan umrah di Tanah suci Mekah, rumah yang ditinggalkan penuh debu, tahi cicak dan peti ais pun mula dipenuhi kulat2 yang tidak diundang beserta dengan aroma bau yang rasanya semua orang sedia maklum. InsyaAllah...esok mereka akan balik...jadi kami akan menyambut mereka bukan sekadar dengan diri kami tapi dengan rumah yang bersih.



HARI INI mata tidak puas memandang deretan Handy cool di tepi pintu peti ais kami. Dah sekian lama teringin nak tukarkan botol2 air lama dengan botol air tupperware tapi almaklum je lah harga setiap satu tupperware ni boleh tahan jugak. Bila jumpa handy cool 1 liter ni dengan harga promosi yang agak berpatutan, aku tidak melepaskan peluang ni dan telah membelinya sebanyak 4 biji dengan harga ahli RM 80 lebih total...hmmm rasa puas hati...hadiah untuk diri sendiri..lagipun beli dengan duit sendiri...:). Aku ni memang peminat tupperware...rasa berbaloi beli walaupun harganya agak mahal jika dibandingkan dengan bekas2 plastik yang lain. tapi kata orang alah membeli tapi menang memakai...


Deretan handy cool warna kuning 4 set di bahagian atas untuk simpanan air masak yang disejukkan. 2 handy jug kat bawah tu yang dah lama...untuk simpan minuman kegemaran anak2, air oren dan tea o atau sirap..

Botol2 air lama yang digunakan sebelum ni untuk diposkan ke kampung..

Antara koleksi tupperware untuk kegunaan harian...banyak lagi yang tersimpan..

dalam kabinet dapur pun penuh dengan tupperware...


HARI INI dan hari-hari seterusnya...beginilah keadaan rumah menjaga 2 heroes yang semakin membesar. Mainan yang bersepah tidak boleh dikemaskan kecuali waktu mereka tidur.. Nak berjalan pun susah. Bila bangun jer dari tidur cari mainan balik dan sepah2kan semula..kalau mainan2 ni disimpan, habis barang2 dapur,sofa, kusyen dan barang2 rumah lain akan jadi mainan mereka. Aduhai...walau apapun hati tetap gembira kerna di sebalik rumah yang bersepah dan selerak inilah wujudnya wajah2 insan tersayang.... Andai rumah kemas dan rapi itu tandanya mereka tiada di sisi... wallahua'lam.


Realiti keadaan rumah yang bersepah most of the time.


P/s : Catatan ini adalah catatan semalam,7 september, hari Nuzul Quran, tapi hanya berkesempatan poskan hari ini sebab semalam 2 heroes telah datang mengoffkan my PC dan menarikku untuk temankan mereka menonton TV. Papanya on call dan kalau ada papanya pun tak boleh entertain mereka seperti dulu lagi kerana sibuk menyiapkan dissertation.

Mudahan diberkati Allah hendaknya...


Wednesday, September 2, 2009

Pergi Tak Kembali..





Semalam aku telah jalankan post-mortem ke atas 3 bodies. Semuanya muda, Melayu dan ketiga-tiganya penunggang motorsikal dan telah meninggal di tempat kejadian. Sorang lelaki, 27 dari Bachok, sorang lagi wanita, 30 juga dari Bachok dan yang terakhir pelajar Sek Men Panji, lelaki ting 4. Bila dah biasa berurusan dengan jenazah ni, hati dah makin kebal dan perasaan pun makin kurang rapuhnya. Namun bila memandang ahli keluarga...anak2 kecil yg kehilangan ibu dan ibubapa yang kehilangan anak dalam sekelip mata , hati menjadi sayu. Alangkah sedihnya bila anak yang ditatang bagai minyak yang penuh sedari kecil telah pergi tanpa diduga dengan begitu pantas sekali. Melihatkan ibubapa yang menahan sebak..hati hanya mampu berdoa agar mereka dikurniakan ketabahan.



Begitu berbeza sekali keluarga muslim menerima hakikat kematian berbanding dengan keluarga non-muslim. Alhamdulillah...itulah kelebihan seorang Islam yang penuh redha menerima ketentuan Ilahi kerna apa yang kita ada di dunia ini hanyalah pinjaman semata. Walau sesayang manapun kita padanya, sampai masanya akan pergi jua sama ada lambat atau cepat sahaja.



Kepada pengunjung blog ini yang menunggang motorsikal harap lebih berhati-hati di jalan raya. Memang kita tidak mampu menolak ajal tapi sekurang-kurangnya kita berwaspada kerana di jalan raya kita adalah golongan yang berisiko tinggi atau vulnerable.



p/s : tapi kebanyakan kes yang diterima, kesalahannya pada penunggang kenderaan besar dan juga kereta. Mereka kurang memandang motor2 semasa cross junction atau cross road..kesian orang yang bermotor, menjadi mangsa kecuaian orang lain.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Sudi-sudilah tinggalkan kenangan di sini. Moga Ukhuwwah berpanjangan..TQ

PERMATA HATIKU....