Thursday, October 29, 2009

Kehidupan penuh liku..

Ya Allah, jadikanlah diri ini tabah menerima segala dugaanMu..
Ikhlas melakukan segala suruhanMu..
redha dengan segala ketetapan dariMu..



Ya Allah...Kau permudahkanlah segala urusanku,
Kau pandulah perjalanan hidup ini,
tetapkan hati ini,
Serlahkanlah kebenaran itu...Ya Allah.

Mogaku dapat cintaMu ya Allah..
Tuhan Ar-Rahman..

Wednesday, October 28, 2009

EGM...



Tertarik dengan pandangan seorang sahabat tentang kemelut isu terkini...

Ketika Nabi dan S Abu Bakar berbeza pendapat dengan S Umar, maka Allah swt menurunkan firman Nya dalam tempoh yang singkat dan keputusan drp Allah lah yang di pakai kerana itulah keputusan yang tertinggi. Keputusan drp Allah itu sudah tentulah tidak kena dengan keputusan drp salah satu pihak dan mengena pula dengan satu pihak yang lain. Dalam kes Nabi, S Abu Bakar dan S Umar berbeza pendapat tentang tawanan Badar. Maka keputusan Allah Swt adalah berhampiran dengan pendapat S Umar.

Adakah Nabi dan S Abu Bakar merasa dipinggirkan oleh S Umar atau mereka cepat-cepat bertaubat dan berpihak kepada S Umar? Adakah Umar pula merasa bangga kerana pendapatnya di terima Allah, justeru dia hendak mengambil alih tempat Nabi atau S Abu Bakar, atau dia pun cepat-cepat juga bertaubat dan merapatkan saf pimpinan?

Kembali kepada isu di dalam Pas..
Mujahid Yusuf Rawa berpendapat isu dalaman Pas adalah serius dan ia perlu diselesaikan secara berorganisasi. Tidak lagi boleh sekadar jumpa, peluk-peluk dan ambil gambar, kemudian katakan isu sudah selesai.Untuk menyelesaikan isu Pas secara berorganisasi, maka kita perlu kepada keputusan tertinggi yang berautoriti.

Semasa di zaman Nabi, keputusan tertinggi adalah firman Allah. Firman Allah dalam isu tawanan Badar adalah jelas tidak memihak kepada Nabi Saw tetapi Nabi tidak menyembunyikan ayat itu, sebaliknya membacanya dengan jelas dan para sahabat menghafalnya sampailah ke zaman kita hari ini....Pada zaman Pas hari ini keputusan tertinggi yang patut diberi taat dan wala' adalah keputusan muktamar. Jelas di dalam perlembagaan parti menyatakan bahawa keputusan tertinggi yang patut diberi taat dan wala' adalah keputusan muktamar.

Presiden dan Mursyidul Am pun wajib taat kepada keputusan muktamar. Atas sebab itulah maka Mursyidul Am mencadangkan supaya ahli dan pimpinan Pas kembali kepada keputusan tertinggi yang wajib diberi taat dan wala', iaitu keputusan muktamar, justeru beliau mencadangkan muktamar khaslah. Apa keputusan muktamar khaslah? kita belum tahu sebab belum buat. Kalau keputusan muktamar Khaslah menetapkan bahawa Mursyidul Am telah mengganggu JKuasa tertinggi Pas di dalam menjalankan tugas mereka dan beliau wajar mendiamkan diri, maka itulah yang patut ditaati dan diberi wala'. Nik Aziz kena taat itu, kerana itulah keputusan tertinggi.

Sebab itu TGNA kata, muktamar Khaslah itu penting untuk menentukan nak ikut mana satu? Bukan isunya nak pecat Presiden atau nak pecat Timbalan Presiden atau nak pecat Hassan Ali. etapi adalah untuk menentukan halatuju sebenar parti supaya jelas. Kalau muktamar khaslah itu telah menetapkan halatuju dgn tegas tetapi masih mengekalkan Pre, T.Pre dan Hassan Ali, maka kita taatlah. Tetapi mereka juga kena taat kepada keputusan menetapkan halatuju parti. Kalau mereka masih `lok lek', maka JK disiplin kena ambil tindakan tegas. Sebab Nabi sendiri bila Allah beri keputusan yang tidak memihak kepada pendapat Nabi, maka Nabi dengan tegas patuh kepada keputusan itu.


Tidak timbul soal hendak mengheboh-hebohkan cerai isteri di balai raya kerana ini adalah proses untuk mencari keputusan `tertinggi' bagi meletakkan `taat dan wala'. Sedang Nabi sendiri tidak menyembunyikan fakta bahawa baginda pernah ditegur oleh Allah swt sendiri.


Tidak timbul juga soal menggunakan blog untuk menegur, kerana isu ini adalah isu yang patut diketahui oleh sekalian ahli-ahli Pas semuanya, dan kita patut mempelajarinya dengan penuh teliti supaya dapat membantu membuat keputusan tertinggi itu.


Persoalannya adalah??? KENAPA ragu-ragu untuk mendapatkan mandat bagi memperoleh Keputusan Tertinggi itu? Soal takut media kerajaan memanipulasi berita tidak akan timbul jikalau kita beri penerangan yang jelas kepada ahli dan penyokong.. Soalnya apakah penerangan jelas yang kita dah beri kepada penyokong tatkala ribuan blog mengata macam-macam kepada halatuju keliru pimpinan Pas?

-ghazali-al-

Sekadar berkongsi idea sahabat yang kukira agak bernas dan rasional...
renung-renungkanlah... Wallua'lam



Tuesday, October 13, 2009

Kristal yang Hilang...?

Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam luarbiasa...mudahan diri sentiasa berada dalam limpah Rahmat Allah S.W.T..

Alhamdulillah..hari ini hati penuh girang merasmikan senaskhah Quran Tafsir Per kata yang baru dibeli daripada seorang sahabat. Seronok sangat rasanya membaca ayat-ayat al-Quran dengan mengetahui maksud setiap patah perkataan yang disebut. Terima kasih kepada hamba Allah yang mengilhamkan Quran sebegini kerana telah memberi kegembiraan kepada insan sepertiku sekaligus menggalakkan orang ramai agar mendalami isi kandungan al-Quran. Mudah-mudahan semangat untuk membaca al-quran sentiasa diperbaharui..

Alangkah bagusnya andai kita semua dapat menguasai Bahasa Arab dengan baik kan..? teringat pulak kisahku suatu masa dahulu....Hmmm dulu, pernahla tuan rumah belajar Bahasa Arab kerana ia merupakan suatu subjek tambahan yang wajib dipelajari oleh semua student form1-form 4 di SMACH. Siap kena ambik exam SRP lagi..tapi bukan form3 tapi di form4. Mgkin sebab ia hanya subjek tambahan, jadi bila diambil di form 4 maka tak akan mengganggu konsentrasi pada subjek2 lain....Mgkin ramai yang ingat kami akan score sbb ambik SRP 1993 B.Arab only..:) tapi malangnya ramai yang fail dari yang lulus,yang lulus hanya boleh dibilang dengan jari...betapa tiada penekanannya terhadap subjek ini.

Tapi...jangan terkejut kalau tuan rumah dapat score A. Aku pun tak tahu macamana boleh dapat A. The only person yg dapat A dalam kalangan majoriti F. Ustaz kami memandang aku dengan kerutan 1000 di wajahnya lalu terpacul soalan dari mulutnya.."Macamana awak boleh dapat A?" Maafla ustaz...rasanya tiada jawapan yang keluar dari mulutku waktu itu..hanya senyuman kegembiraan dan aku meninggalkan ustaz dengan wajah kehairanannya. Kesian ustaz...

Tiada jawapan untuk ustaz...ucapan terima kasih untuk ustaz pun aku terlupa kerana agak tersinggung dengan soalan itu..tapi ustaz, yang pasti aku gembira mempelajari B.Arab. Alhamdulillah..setiap patah perkataan dan nahu yang ustaz ajar meresap masuk diingatan dan disimpan hingga ke hari exam. Memang 'homework' yang diberi tak terbuat ustaz...tapi bukan bermakna aku tak suka belajar arab, tapi tak buat sebab orang lain pun tak buat jugak...itulah syndrome budak sekolah...termasukla aku. Malu nak buat sesuatu yang baik...

Mudah-mudahan dengan memiliki Quran Tafsir Per kata ini akan dapat menambah cinta ku pada Al-Quran dan menyemai semula cintaku pada Bahasa Arab, bahasa AL-Quran yang telah kutinggalkan mempelajarinya sejak tahun 1993...InsyaAllah akan ku cari semula kristal ku yang hilang.....Ya Allah, permudahkanlah segalanya urusanku baik urusan dunia mahupun urusan akhirat.

Amin. Wassalam.

Sunday, October 4, 2009

Lagi-lagi Raya...Syawal 1430H dalam kenangan.

1) Majlis Sambutan Aidilfitri PAPISMA Kelantan pada hari sabtu, 3 Okt 2009 bertempat di Perkarangan Masjid Kg Laut, Nilampuri..

Majlis yang serba ringkas di bawah wakaf kayu berukir klasik, sambil menikmati panorama taman yang cukup indah...dengan angin yang sepoi-sepoi bahasa ..ditemani juga tempias bahang mentari yang agak menyengat...:)


Selamat Hari raya diucapkan kepada sahabatku Zahrul Laili dan Hisyam yang datang sedondon biru kehijauan...Wah..sungguh tertib sekali anak2 dia makan..Maaf ye Cikli, letak gambar kat sini..:)

Ini pula gambar tuan rumah yang juga datang sedondon...balas dendam sebenarnya sebab waktu raya anak-anak tak bekerjasama dan enggan dipakaikan baju melayu..:)

2) Sekitar Jamuan raya dan sambutan Birthday Staf Jabatan Patologi pada 4 Oktober 2009, bertempat di Jabatan Patologi, USM.

Majlis pemotongan kek diketuai oleh Prof NHO bagi meraikan birthday staf bagi bulan Julai-September. Special betul kek kali ni...Cheese and coklat cake dari Secret Recipe berharga rm70 sebijik.

Ini pula wajah-wajah ceria Mpath (except Dr safiya at the most right..). Maklumla..jarang2 dapat berposing together macam ni sbb masing2 sibuk . Senyum pun senyum jugak tapi sebenarnya masing-masing tak sabar menunggu majlis bermula tu.. Perut dah berbunyi mintak diisi apatah lagi bila memandang pelbagai variasi juadah raya yang begitu menyelerakan....

Sempat ambil gambar 4 kek yang masih intact ni..hmm..dalam masa beberapa minit jer kek2 secret recipe ni cuma tinggal habuk jer.

Antara menu favourite tuan rumah ni...SOTO. Wah...sedap betul. 2 round tuan rumah makan.. bukan sebab makan banyak, tapi sebab mangkuk yang disediakan terlalu kecil :)

Ini pula menu yang Wajib ada pada setiap jamuan raya...Sate, nasi himpit +uah kacang, rendang dan ketupat (kat belah kanan...x termasuk dalam gambar..). Ada satu lagi tu menu utamanya..Roti jala dengan kuah kuzi. Pendek kata memang full stomach la hari ni...

Oklah... dalam kita bergembira dengan suasana Syawal ni, jangan lupa ada pihak di sana yang hidup menderita. Hilang sanak-saudara...musnah harta benda. Jom.. sama-samalah membantu mangsa2 di Padang sana sama ada dengan tenaga(misi kemanusiaan) atau wang ringgit bagi yang tidak mampu ke sana.. Semoga Allah murahkan rezeki kita dan menghindari kita daripada sebarang bentuk bencana..Amin.. wallahua'lam.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Sudi-sudilah tinggalkan kenangan di sini. Moga Ukhuwwah berpanjangan..TQ

PERMATA HATIKU....