Tuesday, December 29, 2009

Ketika dulu..

Gambar ini telah ditag oleh seorang kawan, Roslina Omar dalam FB. Gambar ini mengingatkanku suatu ketika dahulu, semasa berada di Medical School, USM Kubang Kerian, Kelantan. Kenapa ambik Medic ya?? hmm..Soalan cepu emas yang sangat relevan, yang sering ditanya dalam interview. Macam2 jawapan yang keluar...adakah jawapan tersebut benar2 lahir dari hati atau sekadar rekaan untuk menyentuh hati si interviewer??..entahlah..even me, masih tak pasti kenapa ambik medic. Whatever...I'm very happy and grateful to become a doctor.

For me, belajar Medic ni tak adalah susah sangat cuma kena ada sedikit kerajinan...kalau tak rajin, tak kiralah intelligent macamana pun seseorang itu tak semestinya dia akan berjaya..The keyword is 'hardworking'. Kena rajin pergi ward, clerk patient, ikut ward round and see a lot of cases because the best textbook for medical student is patient.

Tup tap tup tap..5 tahun sudahpun berlalu...gambar kat atas ni diambil pada Malam Graduasi in April 2002, setelah tamat peperiksaan Final (ke-3 berdiri dari kiri). Alhamdulillah...akhirnya berjaya menjadi seorang doktor. Sungguh cepat masa berlalu. Walaupun 5 tahun agak panjang sepanjang pengajian tapi rupanya itu bukanlah pembelajaran yang sebenar-benarnya... The real learning proses started while being a houseman...ya..bila dah mula kerja. waktu itulah bermulanya pempelajaran yang real dan sangat bernilai..facing the real situation...silap percaturan boleh'membunuh'! nauzubillah...Itulah yang membuatkan diri ini sentiasa bergantung harap padaNya agar dikurniakan 'strong gut feeling' dan diarahkan segala perlakuan dan tindakan dengan mengaplikasikan segala pengetahuan asas yang telah dipelajari sebelum ini bagi tujuan menyelamatkan pesakit...

Kini proses pembelajaran bermula lagi..kali ini pengajian Postgraduate or Master in Histopathology (anatomik Pathology). It takes about 4 years untuk bergelar seorang doktor pakar... Cabaran dulu dan kini amatlah berbeza. Dulu lain dan sekarang lain... kalau nak tahu bezanya, saya seru kepada semua rakan2 blog...Jom sambung belajar!!! :) Salam Ukhuwwah..

Friday, December 25, 2009

Istimewa Muharram

Gambar kartun islamik, diambil dari laman IluvIslam.com

Sebagai peringatan untuk semua...hari ahad 27 Disember nanti adalah hari merupakan hari Asyura (10 Muharram)..apa yang istimewa tentang Muharram??

Muharram merupakan bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Hijrah Rasulallah dari Mekah ke Yathrib kiraan bulan dibuat mengikut tahun masihi. Hijrah Rasulullah telah memberi kesan besar kepada Islam samada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.Pada asasnya, Muharram membawa maksud “diharamkan” atau “dipantang” iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Mekah. (Al Baqarah 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan tersebut.

Peristiwa-peristiwa penting:
1. 1 Muharram – Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
2. 10 Muharram – Dinamakan juga hari “Asyura” pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah dari menegakkan keadilah dan kebenaran.

Pada 10 Muharram juga telah berlaku:
1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah
2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama 6 bulan
4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud
5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa
6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara
7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah
8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya
9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam
10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun
11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah
12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar
13. Hari pertama Allah menciptakan alam
14. Hari Pertama Alllah menurunkan rahmat
15. Hari pertama Allah menurnkan hujan
16. Allah menjadikan ‘Arasy
17. Allah menjadikan Luh Mahfuz
18. Allah menjadikan alam
19. Allah menjadikan Malaikat Jibril
20. Nabi Isa diangkat ke langit

Diantara amalan yang disunatkan dalam bulan Muharaam iaitu:
1. Berpuasa.
Maksud Hadis: barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan
Muharram pahalanya seumpama berpusasa 30 tahun.
Maksud Hadis:Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam
bulan Muharram iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah
tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijjah selepas Asar sebanyak 3X
4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3X



14 perkara yang sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram )

1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.

4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.

5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.

6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."

9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.

11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X.

12. Membaca "has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer". Fadilatnya - Tidak mati pada tahun ini.

13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

14. Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

Wallhua'lam..mudahan bermanfaat.

Tuesday, December 15, 2009

Indahnya Berkeluarga Besar..

Aku berasal dari keluarga yang besar. 11 saudara dan aku anak yang ke-9. Punyai 5 abang, 3 kakak dan 2 adik. Semuanya dah berkeluarga dan masing2 punyai anak..paling sikit 2 orang anak, yakni akulah tu.. adik yang bongsu pun dah nak masuk 3 anak. Emak berumur 69 tahun dan arwah ayah (kami panggil Apak, singkatan dari Bapak) telah meninggalkan kami semua 2 tahun yang lepas Mei 2007 dalam usia 74 tahun...Moga rohnya berada bersama para Solihin. Anak-anak buah pun dah ramai yang kawin..

Kali ini kami menghadiri majlis perkahwinan anak saudara yang ke berapa yer,tak berapa pasti... bertemu jodoh dengan orang Seremban, Negeri Sembilan. Rombongan kami lebih kurang 15 buah kereta semuanya. Memang ramai...penuh satu dewan! Meriah betul... Yang ambik gambar kat atas tu hanya yang berminat sahaja.. sebenarnya ramai lagi.

Inilah gambar pengantinnya..Pengantin lelaki, Wan Ahmad Khairul (my nephew) dan pengantin perempuan, Rosmawati. Moga bahagia dunia dan akhirat..
Bergambar di perkarangan masjid sebelum majlis akad nikah..

Memandangkan keluarga kami sebuah keluarga yang besar, maka tercetuslah idea untuk menubuhkan kelab yang telah diberi nama kelab' ar-Rahman' bersempena nama arwah Apak yang telah pergi meninggalkan kami semua. Kelab ini bertujuan untuk membuat lawatan tahunan dan juga kelab kebajikan keluarga. Yuran yang dikenakan adalah Rm10 sebulan bagi setiap keluarga dan jumlahnya Rm120 setahun. Kami mempunyai 20 keluarga...adik-beradik 11 dan 8 lagi anak saudara yang telah berkahwin. Maka jumlah yuran tahun ini RM 2ooo lebih. Hmm...apa yang telah kami buat???

Memandangkan tahun ini kami semua perlu ke Seremban untuk menghantar pengantin lelaki bg majlis perkahwinan, maka Sambutan Hari keluarga diadakan di Port Dickson pada 5 Dis 09., sehari sebelum majlis perkahwinan. Dalam 2 minggu yang lepas jer...Hmm memang meriah. Pelbagai sukaneka diadakan utk kanak2 dan pasangan suami isteri. Dalam masa yang sama diadakan barbeque dan makan-makan. Belah malamnya diadakan persembahan yang mana setiap keluarga wajib mengadakan persembahan masing2. Banyakla bakat2 terpendam yang boleh disaksikan...Yang paling best adalah lakonan purba komedi oleh anak yatim 10 beradik yang telah dinobatkan sebagai Juara Persembahan. Acara lain yang adalah pertukaran hadiah misteri. Memang betul2 misteri la hadiah2 yang dapat tu sbb semuanya yang tak disangka ... yang dapat Limau barli Raksasa pun ada..

Acara mandi kolam...

Acara boling kelapa berpasangan dan remaja

Acara belon bersambut...paling kelakar sebab ramai yang belonnya pecah dan tersimbah airnya ke muka..
Acara rebut gula-gula kanak...
Yamg paling best bagi pria-pria...naik banana boat ronda pulau...:)

Sekian dulu cerita kali ini...sekadar berkongsi... Best jugak anak ramai.. Terasa kemeriahannya bila semua dah besar nanti.

Friday, December 11, 2009

Akhirnya kumiliki...

Dalam Entri yang lalu bertajuk 'aku dan buku, apa nak buat" telahku ceritakan berkenaan dengan sebuah buku yang hilang dan terpaksa aku mencari ganti buku tersebut untuk dipulangkan pada library..

Disebabkan buku ini sudah out of print and not available in market, terpaksalah aku order dari Amazon. Tapi sayangnya banyak item dari amazon yang cannot shipping to Malaysia.... dengan bantuan seorang hamba Allah bernama Faridah melalui emailnya yang berbunyi seperti di bawah...

Salam Doktor



Sekadar ingin membantu. Doktor boleh cuba perkhidmatan vsHub -Virtual Shopping Hub Concierge Service . Mereka akan menolong membeli buku tersebut dari Amazon.Com. Cuba doktor masuk laman web tersebut.


Faridah (4 nov 09)


Pada mulanya terasa ragu-ragu untuk mencuba perkhidmatan yang berpusat di Singapura ini tapi Alhamdulillah, begitu baik servisnya dan akhirnya kumiliki buku ini...


Terasa begitu gembira ketika membuka parcel kerana buku tersebut begitu cantik seperti belum pernah dipakai. Walhal buku terpakai jer yang harganya hanya 8USD. Murah kan?...Hmmm bila dicampur2 dengan harga shipping apatah lagi menggunakan perkidmatan org tengah maka melambunglah harga nya beratus-ratus..

Happy kerana usaha berhasil tapi sedih la sbb hanya boleh memiliki untuk sehari dua sahaja kerana terpaksa diberi kepada library :( Alangkah baiknya andai jadi pemilik kekal...

Ahh..hatipun berbisik...segala apa yang dimiliki di dunia inipun bukannya kekal...hanya dipinjamkan buat sementara waktu sahaja. Sampai masanya harus dipulangkan kembali kepada pemilik abadi.. jangan disangka harta benda, rumah yang besar, kereta mewah dan anak-anak yang comel milik kita selamanya. Bahkan duniapun FANA apatah lagi isinya...

Terima kasih juga kepada kak Ina (ummuhusna) dan suami yang sudi menawarkan bantuan untuk tolong belikan buku ini. Mudahan segala kebaikan kalian dibalas dengan kebaikan dan Rahmat daripada Allah S.W.T.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Sudi-sudilah tinggalkan kenangan di sini. Moga Ukhuwwah berpanjangan..TQ

PERMATA HATIKU....