Thursday, January 29, 2015

Nasi & Kuah : Butang & Tembakau


Kali ini admin ingin membongkar satu kisah yang sangat berkait rapat dengan permasalahan yang  sedang admin alami sekarang..
Ini merupakan pengakuan EXCLUSIVE khas untuk pengunjung rumah maya ini agar kita lebih saling mengenali... :)

Admin dilahirkan sebagai seorang yang mempunyai sejenis fobia yang sangat spesifik. Sejak admin kecil dan mempunyai ingatan... as long as I can remember, I'd already have that. I'm a life long CAPNOPHOBIC!'(Fear of tobacco). Admin terasa agak menderita... dilahirkan dlm tahun 70an.. dikelilingi oleh orang yang menghisap rokok daun termasuk ahli keluarga sendiri..admin PENAT!. Admin tersangat sedih dan tertekan kerana admin takutkan urat-urat tembakau tersebut. Bagi admin ia sangat menjijikkan, tak ubah seperti najis dan baunya tersangat busuk. The smoke arises from that tobacco is also disgusting! Dalam rumah keluarga admin sendiri, hanya beberapa ruang yang admin duduki iaitu bilik admin, ruang dapur dan tv. Ada beberapa ruang yang digunakan sebagai tempai santai menghisap rokok daun tak akan admin duduki. Admin sanggup menahan rasa terliur terhadap sesuatu makanan sekiranya telah diletakkan di ruangan itu.. admin tak akan makan. 


Admin sanggup menahan lapar di sekolah rendah dahulu semata-mata kerana admin terjumpa seurat tembakau dalam bihun goreng yang dibeli di kantin. Sepanjang di sekolah tersebut, admin tidak lagi membeli bihun goreng. Admin juga tidak menjamah nasi belauk dan nasi dagang tersohor di daerah Machang suatu ketika dahulu yang dibuat oleh mak sedara sendiri kerana arwah mak sedara tersebut seorang penghisap tembakau di mulutnya (gonye ke apa org panggil). Masa tu admin masih kecil... Admin pernah beberapa kali berjalan menuju ke arah penjual lokcing (satay ikan) tapi terpaksa patah balik setelah admin sedar dia baru saja menghabiskan sisa rokoknya.. Walaupun sesedap mana lokcing admin dah makin hilang selera. Admin juga sanggup kelaparan semasa berada di rumah keluarga angkat semasa program kajian kes komuniti undergrad dulu semata-mata kerana ibu dan ayah angkat adalah perokok daun tegar dan lantai serta meja rumah penuh dengan urat-urat tembakau yang menggelikan.. Admin mintak maaf...hubungan admin dengan mereka pun sangat kurang kerana admin serik untuk berkunjung ke rumah mereka lagi. Maaffff... bukan admin tidak kenang budi...tapi... begitulah.. cukup hebat kesan fobia terhadap diri individu yang mengidapnya..


Alhamdulillah, admin ditakdirkan ke sekolah asrama penuh, 5 tahun di asrama.. sambung matrikulasi 2 tahun dan buat medic 5 tahun, terus kahwin dan kerja. Admin masih ingat admin meraung-raung menangis kerana diusik oleh abang2 admin.. mereka mahu meletakkan urat-urat tembakau tersebut dalam baju admin. Admin hilang tumpuan untuk membaca tatkala berada di rumah kerana sangat terganggu dengan bau tembakau dan asap rokok. Admin banyak habiskan masa mengurungkan diri di dalam bilik... Dengan berdindingkan kayu dan lantai papan, asap rokok masih menyelinap masuk ke bilik admin yang sangat mengganggu jiwa admin. Syukur admin ditemukan dengan suami yang bukan perokok dan begitu juga keluarga dan adik beradik suami yang semuanya bukan perokok. Andai masa bercinta, orang yang dicintai adalah perokok,admin tidak akan teragak-agak memutuskan hubungan :).. pernah terjadi atau tidak itu tetap rahsia admin.. wallahua'lam. 

Sehingga ke hari ini... 38 tahun berlalu...admin masih begitu. Tidak ada perkara yang boleh mengurangkan perasaan itu. Urat-urat tembakau itu tetap jijik di mata dan hati admin. admin tersangat kurang kerkunjung ke kedai makan.. kalaupun pergi, admin akan memilih kedai yang tiada perokok. Admin ingin memohon maaf kepada sanak saudara perokok. Adakalanya admin tidak menjamah makanan yang dihidang di hari raya kerana tahu ia dibuat oleh perokok daun tegar dan dihidang dekat dengan tembakau.. dan Admin sangat malas untuk berkunjung ke rumah sanak saudara yang sentiasa penuh degan urat-urat tembakau..aduhhh...


Memang pelik..kalau tidak, org tak akan namakan ia fobia. Ada yang mentafsirkan fobia ini sebagai ketakutan yang tidak masuk akal atau IRRATIONAL FEAR. Bagi yang tidak pernah mempelajari asas penyakit dan perubatan, mungkin ia membaca ini sambil tergelak besar.. gelaklah.. maafkanlah dia dan kasihanilah dia sebab dia tidak pernah tahu wujudnya pelbagai fobia dalam kalangan manusia ini.. beratus-ratus malah beribu spesifik fobia yang wujud, dari yang agak common sehinggalah yang tidak pernah didengar pun! Admin terdorong untuk bercerita kerana admin sedang memikirkan masalah anak sulung admin.. LUTFILHADI. Di bawah ini gambar admin dan Lutfilhadi? Adakah kami sama????

Lutfilhadi dilahirkan sebagai seorang 'Koumpounophobic' (fear of buttons) atau takut butang. Begitu cantik butang2 yang menjadi gambar tema di ruangan ini tapi ada yang takut?? Ya, memang tidak masuk akal kerana ia sejenis fobia. Admin tak akan letakkan gambar tembakau di ruangan in kerana admin terasa jijik, sebaliknya admin letakkan gambar yang menjadi fobia anak admin. Sedari kecil dia meraung dan lari apabila ingin dipakaikan baju yang ada butang. Admin tidak sama sekali menyangka yang itu adalah fobia. Apabila dia pandai berbicara dan mengatakan yang butang itu najis dan sangat busuk, admin terasa agak berdebar...  Itulah yang amin rasa setiap kali melihat tobacco. 


Admin tidak boleh menerima semua ini dan menyangka yang dia hanya tak suka.. masih lagi membeli baju2 berkolar with buttons dengan harapan dia akan memakainya suatu hari nanti dan akan cuba memujuknya. Admin tidak ambil kesah tentang kebenciannya sehinggalah dia bersekolah dan terpaksa memakai baju butang. Kepalanya agak rigid bila berpakaian sekolah dan hidung seakan menahan bau. Dia akan memakai baju putih di dalam agar badannya tidak akan terkena butang dan admin atau suami terpaksa pakaikan baju untuknya. Admin pernah menyuarakan hasrat utk berjumpa guru sekolah, agar diberi kelonggaran pemakaian tapi dia menghalang. Katanya dia tidak mahu /malu menjadi orang yang pelik.. berpakaian lain dari yang lain. dia takut diejek dan sebagainya...


Dia tidak akan menyentuh butang tersebut.. kalau tersentuh, cepat-cepat dia akan basuh tangannya. Dia marah semua adik2nya kalau ada yang memakai baju butang dan tidak akan berkawan atau duduk dekat. Dia bersorak dan x sabar untuk ke sekolah setiap kali hari rabu di Sri Aman kerana dia dan seluruh kelasnya dibenarkan memakai T-shirt putih tanpa kolar spnjg hari kerana paginya ada pendidikan jasmani. tersangat malas untuk ke sekolah pada hari ahad.. pernah dia menangis enggan ke sekolah.. bila disiasat rupa2nya kerana hari ahad ada perhimpunan. Dia benci perhimpunan sbb terpaksa duduk rapat-rapat in crowds yang semuanya memakai baju sekolah berbutang. Katanya tak tahan dengan bau busuk!. Allah... berdebar admin mendengarnya.. memang sah anak admin ada fobia butang. tapi admin masih denial... masih mengharapkan ia tidak berpanjangan..


Seminggu sebelum sekolah di sini (Australia) bermula, Lutfilhadi kerap dilanda kesedihan.. menangis tanpa sebab dan menyatakan kerisauan dia untuk bersekolah. Sukar tidur dan diselubungi rasa takut untuk bersekolah. Pelbagai alasan diberikan. Tiada kawan, tempat baru/ terasa asing, masalah bahasa dan tidak kurang juga kerana masalah butang. Katanya butang kat sini lebih busuk. 2 minggu terakhir tahun lepas segalanya lancar, rupa2nya dia memendam rasa. Segalanya ketara pada minggu ini. Entah la... admin dan suami hampir buntu, tak tahu nak buat apa lagi... pelbagai janji dan reward telah diberi, segalanya dipenuhi.  Admin tidak memaksa.. tadi dia menangis lagi agar dibenarkan untuk tidak ke sekolah dan berjanji untuk ke sekolah pada esok hari. Admin bersetuju... dan cuba tenangkan dia. Hari ini juga admin ke sekolah berjumpa dengan guru kelasnya dan berbincang mengenai dia. Apa yang dapat admin simpulkan, perasaan yang dia alami adalah kerana '' anxiety''. He anxious about many things... all mixed up. Hanya sokongan yang mampu diberikan.. dia juga sedang membina kekuatan dirinya... Dia kelihatan berusaha melawan segala perasaan yang hadir. Tolong doakan agar semuanya kembali baik.


Persoalannya.... Apakah salah ibu yang mengandung? Adakah ini yang dikatakan KEMANA TUMPAHNYA KUAH KALAU TIDAK KE NASI???
Adakah fobia ini merupakan keturunan? Is  phobia inherited? Cuba baca link ini....

Are phobias hereditary?

Bila tahu yang Steve Job pun fear of button hingga mencetus revolusi touch screen maka terasa satu kelebihan mempunyai phobia. Mungkin Lutfilhadi bakal pencetus evolusi dalam trend berpakaian tanpa butang suatu hari nanti.. manalah tahu kan?

Boleh baca mengenai Fobia butang di link ini untuk mendapat lebih kefahaman..

understanding koumpounophobia

Fear of buttons

Steve Job button phobic


Apa yang dikongsi ini bukan sekadar berkongsi cerita, tapi juga berkongsi ilmu...
Sekurang-kurangnya ada kesedaran dalam kalangan kita tentang adanya fobia yang pelbagai ini.
Andai anda tidak mempunyai sebarang fobia dalam hidup maka bersyukurlah..
Bantulah mereka.. berilah sokongan... jangan tertawa.... jangan tunjuk kehairanan kerana itu refleksi kurangnya ilmu anda.. Wallahua'lam.




Tuesday, January 27, 2015

Sirih pulang ke gagang

Genap 2 tahun admin membiarkan rumah maya ini tanpa sebarang cerita. Tiba-tiba datang perasaan ingin menulis semula. Mungkin kerana faktor berada jauh di perantauan yg membuatkan perasaan itu tiba2 hadir. Hobi menulis di blog sesawang yang disemai sejak tahun 2008 tiba2 terkubur seketika apabila laman muka buka telah mendominasikan dirinya. Lebih cepat untuk menyampaikan sesuatu melalui FB tapi secara jujurnya menulis di blog memberikan satu kepuasan yang lebih kepada admin. Namun yang kontranya ia mengambil masa yang agak panjang. 

Admin telah mendapat tawaran utk subspecialty training di luar negara. Alhamdulillah.. pertama kalilah admin melangkah ke negara orang puteh ini. Walaupun pernah bercita-cita sejak undergrad lagi tapi baru kali ini diizinkan Allah s.w.t. Dia telah mengaturkan segalanya. Datang bersama suami dan anak2 lebih bermakna, lebih mencabar dan lebih banyak yang perlu dipelajari. Kalau ditanya kenapa pilih Australia admin tak tahu nak jawab apa sebab admin tak pilih negara tapi telah ditemukan dengan supervisor dari Griffith Uni, Gold Coast, Aussie. Semasa dalam proses mencari supervisor, admin betul2 berserah kepada Allah s.w.t. Admin hadir beberapa conferences hanya untuk mendapatkan 'networking' :) Alhamdulillah ditemukan dengan seorang professor yang sangat berpengalaman dalam bidang yang ingin admin terokai dan sangat sangat membantu.. Walaupun prosedur begitu mencabar, banyak masa, tenaga dan wang ringgit yang terpaksa diperuntukkan sehingga terpaksa berulang alik KB-KL hingga 3x.. namun segala proses boleh dikatakan berjalan lancar dan dipermudahkan. 

3 November 2014.. kembara kami bermula. Perasaan berbaur.. sedih berpisah dengan ahli keluarga dan adik beradik yg lain, gundah dan risau dengan kehidupan di tempat baru.. (maklumlah..kata orang hidup bermusafir ini penuh kepayahan).Namun semangat untuk menimba ilmu itu lagi kuat..ingin melihat dunia luar.. pelajari sesuatu yang baru.. kadang2 dalam kepayahan itulah adanya ilmu yang tidak ternilai..
(di KLIA2.. menuju ke balai berlepas) 


Dengan bantuan saudara Uzair Rusli dan isterinya Maizah, di sinilah kami menyewa sejak hari ke-2 hingga ke hari ini. HELENSVALE.  Rezeki lagi.. hari ke -2 dah masuk rumah. Alhamdulillah. Dan inilah kereta pertama kami yang dibeli pada hari ke-5. Sebuah rumah yang agak cute, a town house, double storey with 3 rooms. Sewa AUD 340 perweek :) . Bila dihitung, segala scholar yang dapat dari KPM hanya cukup untuk bayar house rent. It is a gated area, dijaga oleh seorang manager yang agak particular tentang semua perkara terutama dari segi kebersihan. Kawasan yang cukup tenang, very quiet.. tiada kanak2 yang bermain atau buat bising.. sehinggalah kami datang, barulah ada suara kanak2 nakal 3 orang ni. Risau juga jiran2 tidak selesa dengan kehadiran kami, tapi setakat hari ini tiada sebarang complaint dan nampaknya mereka memahami, memang lumrah kanak2.. bermain, bergaduh, menangis itu adalah keriangan mereka. Mungkin inilah masanya untuk kami mendisiplinkan anak2 kami dan masanya juga admin mendisiplinkan diri sendiri agar bersabar dengan karenah anak2, no more shout to them di kala sedang marah ...hehe. Kena hati2, bercakap kuat sikitpun orang sebelah boleh dengar :) 


Dalam post yang pertama ini ingin admin kongsikan sedikit gambar pemandangan yang diambil di sekitar GC. Di bawah in diambil di Springbrook National Park. Lebih kurang 30 minutes dari GC. Rupanya di GC ada banyak hinterlands with their lookouts. Pemandangannya cukup indah sekali.  Hmm... macam tahu tahu jer admin suka menikmati keindahan alam especially scenery dari tempat tinggi :).
 
This is 'The best of all lookout'. 300 meter walk dari tempat parking kereta. Suka sakan kanak2 ini dapat masuk hutan. sepanjang 300 meter tersebut merupakan jalan rentas rainforest dengan bunyi kicauan burung dan pokok2 hutan yang terpelihara.  Seolah- olah seperti berada di atas gunung.. tapi bezanya kami hiking menggunakan kereta :)




Tempat kanak2 ini posing namanya 'Purlingfall look out'. Ada waterfall yang tinggi kat sebelah kiri..  (Tak termasuk dalam gambar ini). Waterfall kat sini hanya untuk dinikmati keindahannya bukan untuk mandi pun.. teringat waterfall di negeri kami, walaupun pemandangannya tidaklah berapa cantik tapi boleh juga selamkan diri di bawah jatuhan air yang sangat dingin itu... (hmmm.. rindunya berkelah di jeram linang, lata tembakah bersama ahli keluarga dengan pelbagai makanan yang sedap2.. huhu.)

Gambar2 di bawah ini di 'Canyon lookout'. Banyak lagi lookouts yang ada di springbrook ini tapi kami hanya memilih yang sesuai dengan kanak2 dan tidak berapa jauh perjalanannya dari tempat parking.



Cukuplah dulu coretan intro ini setelah sekian lama admin berhibernasi.. dengan title 'Sirih Pulang ke gagang'. Yang membawa maksud...Aku kembali ke sini. Kembali mengadap canvas ini dan menulis sesuatu di sini. Bukan untuk sesapa, tapi sekadar catatan diri sendiri. Andai ia bermanfaat kepada kawan2 di luar sana, bolehla berkunjung ke rumah maya ini dan menikmati juadah kongsian cerita. Mudahan ukhuwwah berpanjangan. Andai rasa tiada apa-apa manfaat, maka tidak perlulah berbuat demikian. Sangat banyak perkara yang ingin admin kongsikan. Mungkin di siri yang lain.. Sehingga ketemu lagi yer.... see you ( siyya...versi aussie ;)
 
* Selamat menimati sedikit halwa telinga di rumah admin ini... koleksi nasyid/lagu feveret admin untuk para pengunjung :)

Sunday, January 6, 2013

HIDUP GEMBIRA DENGAN MEMBERI..



Memberi sesuatu yang baik, cantik dan bermanfaat adalah dituntut dalam Islam. Orang yang pemurah dikasihi Allah. Rasulullah SAW pernah bersabda yang maksudnya, tangan yang di atas (memberi) lebih baik daripada tangan yang di bawah (penerima).
Untuk dikasihi Allah dan Rasulullah, kita perlu selalu memberi.

Mungkin timbul pertanyaan, apa yang saya hendak beri? Saya tidak punya wang yang banyak... bagaimana saya hendak memberi??

Pemberian bukanlah semata-mata hanya berupa wang. Jika yang dikatakan memberi itu hanya dengan wang atau harta, tentulah orang kaya sahaja yang boleh memberi. Itu tidak tepat...Sebenarnya kita dituntut menjadi seorang pemurah tidak kira orang kaya atau orang miskin. Tapi bagaimana?

Kita boleh memberi apa sahaja bentuk kelebihan yang ada pada kita. Boleh saja berupa wang ringgit atau memberi sumbangan tenaga, atau menyampaikan ilmu dan nasihat. Andainya semua itu tidak kita miliki, kita tetap juga masih boleh memberi... sekurang-kurangnya senyuman atau menggembirakan orang lain dengan mempamerkan wajah yang manis.

Paling tidak, kita boleh memberi sumbangan doa. memberi dalam senyap - mendoakan orang lain tanpa pengetahuannya, yang merupakan pemberian yang amat mudah..

Jika ditanya mana yang lebih menggembirakan, menerima hadiah atau memberi hadiah? Mungkin ramai yang akan menjawab menerima hadiah. Tetapi sebenarnya keadaan tidak selalu begitu.

tanya pada seorang ibu, apakah yang dirasainya ketika anak yang dikandungnya lahir? Dia telah memberi sehabis tenaga, bahkan seolah-olah memberi nyawa ketika melahirkan anaknya. sebaik sahaja tangisan anak bergema, hati ibulah yang paling gembira.

Tanyakan pula pada seorang ayah, apakah yang dirasainya ketika memberi hadiah kepada anaknya yangberjaya? Ya, anak yang menerima hadiah itu tentu berasa gembira, tetapi hati ayah yang memberinya lebih-lebih lagi gembira.

Rupa-rupanya memberi akan menggembirakan jika pemberian itu dilakukan dengan rasa kasih sayang. Dengan memberi, hati akan gembira. Syaratnya pemberian itu hendaklah disertai dengan rasa kasih sayang.

Jadi, sekiranya kita dalam keadaan bersedih atau tertekan, carilah seseorang dan berilah sesuatu kepadanya walau sekadar sekuntum senyuman. Nescaya hati kita akan kembali gembira. Insha-Allah!

Wallahua'lam ... mudahan bermanfaat untuk kita semua..


-petikan daripada NOTA FIKIR  untuk ZIKIR, Pahrol Mohd Juoi-

Monday, May 14, 2012

Coretan buat MAK....



Semasa kecil, panggilan yang paling kerap keluar dari mulut kecil ini hanyalah 'mak!. mak !, mak!' Seolah-olah tiada lagi tempat lain untuk bergantung.... hanyalah 'mak'. Mak lah segala-galanya.... celik aje mata, nampak mak sedang sediakan makanan untuk disuapkan ke mulut anak-anaknya...  masa sepanjang sekolah rendah, Mak lah yang kejutkan dari tidur untuk ke sekolah....Mak lah yang ambil air dari perigi, masukkan ke dalam basin dan dicampur dengan air panas yang baru direbus...Mak lah yang siramkan air mandian ke badan ini setiap hari untuk ke sekolah.. Mak lah juga yang siapkan itu ini... malah segala-galanya... pendek kata tiada susahnya hidup sebab adanya Mak.. anak2 tidak terasa susahnya mencari dan menyediakan apa sahaja barang keperluan kerana belum sempat berbuat apa2, Mak dah buatkan... bersyukurlah diri... bersyukurlah abg2, kakak2 dan adik2ku kerana kita mempunyai Mak sedari kecil hinggalah sekarang...tidak seperti sesetengah orang yang tidak sempat merasa kasih ibu, tidak sempat membalas jasa ibu malah ada juga yang didera oleh ibu...tapi kita, dijaga dan dilindungi oleh ibu dengan penuh kasih sayang yang tidak pernah berkurang...
Gambar Mak bersama kakakku....Kak Nah (Wan Maznah)

Gambar Mak bersama kakakku...Kak Mah (Wan Asmah)

Mak,
Sebanyak mana garis kedutan di wajah Mak..banyak lagi pengorbanan mak terhadap kami semua. Walaupun Mak ditakdirkan menjalani kehidupan yang susah...tiada harta benda, hanya sebuah bangsal tempat berteduh menjaga 11 orang anak... namun mak sebenarnya KAYA... kaya dengan anak2 yakni harta yang paling bernilai buat mak...anak2 inilah nanti yang akan doakan mak di sana... InsyaAllah...

Mak,
Apa yang paling istimewa tentang mak berbanding dengan sesetengah ibu yang lain...???
(Mak duduk di tengah ....)
Mak tidak pernah mengungkit dengan segala apa yang telah Mak berikan...Mak tidak pernah mengharapkan balasan, apatah lagi bercakap-cakap tentang balasan...Mak tidak pernah sesekali meminta-minta daripada anak2nya...Mak tidak pernah meletakkan anak-anaknya dalam keadaan serba salah tidak kira dalam apa situasi sekalipun...Mak tidak pernah 'demand' yang keterlaluan daripada anak2nya.... Mak tetap Mak... Perangai Mak yg sebegini menyebabkan anak2 bertambah sayang terhadap Mak dan apa sahaja yang anak2 lakukan terhadap mak begitu IKHLAS, lahir dari kesedaran dan hati nurani anak-anak itu sendiri... bukan kerana bebelan mak... bukan kerana permintaan mak...bukan kerana ungkitan tentang segala jasa-jasa mak....Mak tidak pernah menyamakan kasih sayang itu dengan material atau wang ringgit....sayang, kasih, cinta bagi mak bukanlah  perlu dimanifestasi dengan pemberian duit atau  barang kemas...bagi Mak, Mak tidak perlukan semua itu.. mak hanya mahukan anak2 Mak bahagia....itulah yang selalu ada dalam doa Mak.. Mak, ketahuilah mak begitu istimewa....

Mak,
Tanggal 11 Mei 2012, Mak telah dianugerahkan sebagai Tokoh Ibu Keluarga Mawaddah... Tahniah Mak. Mak memang layak... lebih daripada layak!!

Inilah sijil dan hamper yang telah digondol oleh Mak.... Anak2 Mak semuanya berbangga dengan Mak. Mendidik 11 orang, membesar menjadi orang berguna semuanya bukanlah satu tugas yang mudah...penuh kegetiran.. mak bukan sahaja menjaga anak, bahkan bekerja mencari belanja sesuap nasi, mencari kayu api, menoreh getah, mengambil upah membasuh kain, mengikat daun tembakau, pernah bekerja mencuci botol di kilang sos dan juga bercucuk tanam segala sayuran untuk dijual... itulah Mak, insan SERBA BOLEH!
Mak (paling kiri) turut bersma ke majlis konvokesyen Master untuk menjaga Al-Qarni... terima kasih jua pada ibu mertuaku, Siti Aklima Salleh (berdiri sebelah kiriku).

Kini Mak telahpun berumur 72 tahun, punyai lebih daripada 60 orang cucu  dan berpuluh-puluh cicit... Mak masih sihat..Alhamdulillah... dengan keikhlasan yang ada dalam diri Mak membuatkan ia terpancar pada wajah Mak... masih sihat, bertenaga dan awet muda. Terima kasih Mak... terima kasih di atas segala-galanya! harapanku agar Mak kini bahagia... dan agar hasrat Mak untuk ke Tanah Suci tahun ini akan kesampaian... InsyaAllah...Amin...
 

Aku Masih Ingat

Aku masih ingat
dan akan terus ingat
sehingga akhir hayat
dulu engkau banyak menderita

aku masih ingat
dulu engkau banyak menangis
aku masih ingat
dulu engkau banyak berkorban
apa saja

aku masih ingat
dulu engkau berbalut ketabahan
membesarkan aku mengenal kemanusiaan
aku masih ingat
dulu engkau berlantaikan semangat
mengasuh aku menjadi insan beriman
aku masih ingat
dulu engkau berdinding kegigihan
mendidik aku menjadi anak soleh
aku masih ingat
dulu engkau merumahkan setia
memelihara aku dengan kasih sayang
menjadi manusia berguna

aku masih ingat….
aku masih ingat….
tak kan mudah aku lupa
karena jasamu tak terbalas semuanya
karena tak terenang sepenuhnya
di laut budimu

ibu……..!!!!
aku masih ingat
mengucapkan terima kasih
dan akan terus ingat melafazkannya
sehingga akhir hayat
aku masih ingat
segala yang murni itu…(dipetik dari tinta Fansuri)

Monday, February 20, 2012

CINTA & PERKAHWINAN

Rumah mayaku agak terbiar akhir-akhir ini..
Pagi ini agak free maka terasa lah untuk menulis sesuatu..
Teringat tentang artikel dalam Risalah Bulanan kelab Akademik & kebajikan Patologi (KAKP). Artikel ini telah kupetik dari laman I Luv Islam dan telah dijadikan bahan bacaan sebagai renungan untuk kakitangan di sini... :)


CINTA & PERKAHWINAN

Suatu ketika Syawal telah berbicara dengan gurunya….

Syawal bertanyakan makna cinta dan gurunya pun menjawab:

“Masuklah kamu ke dalam hutan, pilih dan ambillah satu batang ranting yg menurutmu paling baik, tetapi engkau haruslah berjalan ke depan dan jangan kembali ke belakang. Pada saat kau sudah memutuskan pilihanmu, keluarlah dari hutan dengan ranting tersebut”.

Maka masuklah Syawal ke dalam hutan dan keluarlah Syawal tanpa membawa sebatang ranting pun. Gurunya bertanya, maka jawab syawal: “Saya sebenarnya sudah menemukan ranting yang bagus, tetapi saya terfikir barangkali di depan saya ada ranting yang lebih baik. Tetapi setelah saya berjalan ke depan ternyata ranting yang sudah saya tinggalkan tadilah yg terbaik. Maka saya keluar hutan tanpa membawa apa-apa”.

Guru itupun berkata: “ Itulah makna
Cinta ”.

Lalu Syawal pun bertanya apa makna perkawinan. Guru pun menjawab: “ Sama seperti ranting tadi, namun kali ini engkau haruslah membawa satu pokok yang kau fikir paling baik dan bawalah keluar dari hutan”.

Maka masuklah Syawal ke dalam hutan dan keluarlah Syawal dengan membawa pohon yng tidak terlalu tinggi dan tidak terlalu indah. Gurunya pun bertanya, maka jawab syawal:

“Saya dapati pohon yang indah daunnya, besar batangnya.. Tetapi saya tak dapat memotongnya dan pastilah saya tak mampu membawanya keluar dari dalam hutan …. Akhirnya saya tinggalkan. Kemudian saya temukan pohon yang tidak terlalu buruk, tidak terlalu tinggi dan saya fikir mampu membawanya kerana mungkin saya tidak akan menemukan pohon seperti ini di depan sana. Akhirnya saya pilih pohon ini kerana saya yakin boleh merawatnya dan menjadikanya indah”.

Lalu sang guru berkata: “ Itulah makna Perkahwinan ”.

Begitu banyak pilihan didepan kita seperti pohon pohon beserta rantingnya didalam hutan, tetapi kita mesti menentukan satu pilihan dan bila terlalu memilih tidak satu pun akan kita dapati, kerana kesempatan itu hanya sekali dan kita harus terus maju seperti waktu yang bergilir ke depan, yang tidak pernah tersimpan pada hari kelmarin dan bersemayam pada masa lalu kita.

Artikel dipetik daripada.. www.iluvislam.com








Kita tidak akan dikahwinkan dengan seseorang atas sebab jatuh cinta atau saling cinta mencintai.. Kerana kita berkahwin dengan jodoh kita, jodoh yang Allah telah tetapkan sejak azali.. Allah itu Maha Adil.. Dia tak pernah menzalimi hambaNya..Sesungguhnya, yang selalu menzalimi hambaNya ialah diri hamba tu sendiri kerana dia mahukan yang bukan haknya, yang bukan milik dia. Ingatlah....mencintai seseorang tidak semestinya memilikinya...


Mudahan ada manfaatnya kepada kita semua... Wallahua'lam...

Friday, January 27, 2012

Jiwa RAPUH @ Lagu RAPUH.....?

Sama-samalah kita menghayati dan berhibur dengan lagu RAPUH..... I love this song.....:)

Detik waktu terus berjalan
Berhias gelap dan terang
Suka dan duka
Tangis dan tawa
Tergores bagai lukisan

Seribu mimpi berjuta sepi
Hadir bagai teman sejati
Di antara lelahnya jiwa
Dalam resah dan air mata
Ku persembahkan kepadaMu
Yang terindah dalam hidupku

Meski ku rapuh dalam langkah
Kadang tak setia kepadaMu
Namun cinta dalam jiwa
Hanyalah padaMu

Maafkanlah bila hati
Tak sempurna mencintaiMu
Dalam dada ku harap hanya
Dirimu yang bertakhta

Detik waktu terus berlalu
Semua berakhir padaMu





..........& Cinta ALLAH jua yang pertama dan terakhir...............

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Sudi-sudilah tinggalkan kenangan di sini. Moga Ukhuwwah berpanjangan..TQ

PERMATA HATIKU....