Tuesday, December 14, 2010

MAHA MELIHAT...


Seiring waktu berlalu tangis tawa di nafasku
Hitam putih di hidupku jalani takdirku
Tiada satu tersembunyi, tiada satu yang terlupa
Segala apa yang terjadi Engkaulah saksinya

Kau yang Maha Mendengar
Kau yang Maha Melihat
Kau yang Maha Pemaaf
PadaMu hati bertobat
Kau yang Maha Pengasih
Kau yang Maha Pemyayang
Kau yang Maha Pelindung
PadaMu semua bergantung

Yang dicinta kan pergi
Yang didamba kan hilang
Hidup kan terus berjalan
Meski penih dengan tangisan

Andai bisa ku mengulang waktu hilang dan terbuang
Andai bisa ku kembali hapus semua pedih
Andai mungkin aku bisa, kembali ulang segalanya
Tapi hidup takkan bisa meski dengan air mata


-semoga terhibur...

i like this song - Opick & Amanda

Thursday, December 9, 2010

POST-MORTEM

Ramai yang bertanggapan negatif terhadap 'post-mortem' atau bedah siasat yang dijalankan oleh Doktor. Tidak kurang yang terus melabelkan bahawa perlakuan ini 'zalim' tanpa cuba mempelajari lebih mendalam tentang tujuan dan kebaikan yang diperolehi melalui post-mortem. Malah ada yang mendakwa tindakan ini sungguh tidak berperikemanusiaan dan tidak menghormati jenazah. Apakah perasaan doktor dan pihak polis yang terlibat dalam urusan post-mortem ini..? adakah mereka ini dikira sentiasa melakukan dosa kerana menzalimi mayat??

Ramai yang tidak menyedari betapa banyaknya persoalan yang telah menjadi tandatanya selama ini telah dihuraikan oleh post-mortem.. sejauh mana perjalanan sesuatu penyakit itu sehingga menyebabkan kematian juga telah dihuraikan oleh post-mortem, kematian mengejut yang membingungkan ahli keluarga juga berjaya dihuraikan oleh post-mortem, malah kaedah pencegahan dan tindakan terhadap sesuatu penyakit berjangkit yang menggerunkan juga telah diberi jawapannya oleh post-mortem. Jadi, post-mortem yang dijalankan terhadap si mati bukanlah utk saja2 atau suka2 melainkan satu mandat yang cukup besar bagi menghuraikan seribu persoalan....



Dr Abdul Aziz Khalifah al-Qassar (1999) dalam Hukm Tasyrlh al-Insan Baina as-Syari’ah wa al-Qamln telah membahagikan tujuan pembedahan ke atas mayat itu kepada tiga jenis iaitu:

i. At-tasyrih al-jina’iy iaitu pembedahan yang dilakukan bagi tujuan menyiasat sebab-sebab kematian dan mengenalpasti jenis kematian bagi menyingkap sebarang kesamaran terhadap kejadian tertentu sehingga terbukti kebenaran dan tertegak keadilan.

ii. At-tasyrih al-maradhiy iaitu pembedahan yang dilakukan terhadap mayat yang terkena penyakit. Pembedahan tersebut adalah untuk mengetahui secara mendalam kesan penyakit tersebut ke atas si mati, apakah ia merupakan penyakit berjangkit atau bukan. Dengan pembedahan tersebut pihak kerajaan boleh mengambil langkah pencegahan untuk menghalang wabak tersebut daripada merebak sehingga mengancam keselamatan dan keamanan masyarakat.

iii. At-tasyrih at-ta’limiy iaitu pembedahan yang dilakukan ke atas mayat-mayat manusia di bihk-bilik mayat fakulti- fakulti perubatan dengan bimbingan doktor-doktor di universiti. Tujuannya ialah untuk mengetahui secara praktikal dalam bentuk langsung dan ilmiah mengenai anggota-anggota badan dan fungsi-fungsinya yang nyata dan tidak nyata.

Kematian yang perlu bedah siasat

Selain bedah siasat mayat yang dibenarkan mengikut keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan, terdapat juga kematian yang perlu kepada bedah siasat mengikut peruntukan undang-undang dan arahan Kementerian Kesihatan Malaysia yang selaras dengan kehendak syarak (dharuriyyat dan hajiyat) iaitu:

i. Kes kematian medicolegal
a. Semua kematian yang mendadak luar biasa, disyaki bukan kes- kes biasa, akibat perlakuan ganas seperti bunuh.
b. Kematian mendadak biasa tetapi tidak diketahui sebab kematian dari segi perubatan.
c. Kematian akibat kemalangan menggunakan kenderaan.
d. Kematian di tempat kerja; kemalangan, penyakit dan keracunan di tempat kerja.
e. Kematian akibat keracunan. (e.g. alcohol intoxication, coal gas, insecticides, barbiturates etc).
f. Kematian akibat bunuh diri.
g. Kematian akibat penggunaan gas-gas perubatan semasa pembedahan, prosedur penyiasatan perubatan, peralatan dan teknologi yang digunakan oleh hospital/klinik dan sebagainya.
h. Kematian akibat kemalangan di rumahhospital/ institusi/tempat umum.
i. Kematian akibat kecuaian pegawai dan kakitangan hospital/klinik seperti kecuaian menggunakan prosedur perubatan, peralatan,ubat, rawatan dan sebagainya.
j. Kematian tahanan polis, tahanan re m a n, banduan di kem-kem tahanan.
k. Kematian di Institusi Mental, rumah sakit jiwa dan lain-lain.
l. Kematian bayi baru lahir yang dijumpai.
m. Kematian kanak-kanak akibatan kelemasan (suffocation) nafas.
n. Kematian berkaitan anak-anak angkat.
o. Sebarang kematian akibat kebakaran dan letupan.
p. Mati lemas.
q. Sebarang kematian di luar kawasan kediaman seperti di tepi jalan, dalam sungai, perairan dan sebagainya, di mana kediaman si mati tidak diketahui.
r. Kematian akibat dari bahan-bahan kimia dan radiasi perindustrian seperti toksid, asid, radioaktif dan sebagainya.

ii. Kes Kematian Clinical
a. Kematian akibat penyakit berjangkit seperti Sindrom Pernafasan Akut Yang Teruk (SARS), AiDS, Anthraks, Japanese Encephalitis (JE) dan seumpamanya.
b. Kematian di wad yang diketahui sebabnya tetapi memerlukan maklumat lebih lanjut mengenai sebab kematian.
c. Kematian ibu semasa mengandung (maternal death).

- seseorang telah dijumpai mati lemas dalam sungai... benarkah dia mati lemas atau mungkin juga mati dibunuh dengan apa jua cara dan akhirnya dicampakkan ke sungai....?? Kemungkinan ini hanya terjawab dengan post-mortem...

Wallahu'alam.. mudahan ada manfaatnya.

Sunday, November 14, 2010

Gratitude & Eid al-Adha



A day that begins with gratitude is a day that you'll be able to fill with positive progress.

When you're sincerely appreciative of where you are and what you have,

you'll greatly expand your own possibilities.
Begin with a thankful thought.

And connect yourself with the abundance that is all around you.
There is always something for which you can be sincerely thankful.

And the simple act of being thankful ignites a productive momentum in your world.



By focusing your thoughts on the positive aspects of your life,

you cause their influence to grow.

Be grateful, and your gratitude happily creates even more

things in your life for which you can be grateful.



The appreciation for what you have gives more value to all that you are.

The blessings you enjoy are blessings precisely because you see them as such.
Tap into the great reservoir of real value that is already available to you.

Live with gratitude, and you'll create even more reasons to be thankful.

~Ralph Marston~



HAPPY EIDUL ADHA.. may our sacrifes be rewarded...

Wednesday, October 20, 2010

20/10/2010 ~ ketulusan Hatiku buatmu..

Hari ini, 20/10/2010..genaplah 10 tahun usia perkahwinanku. Alhamdulillah... sedikit bingkisan buat suamiku sebagai persembahan rasa, lambang kasih sayangku padamu...


Cintaku tak berdusta
Tak mengenal ingkar
Tak kenal nestapa
Cintaku hanya indah
Hanya bahagia untuk selamanya

Apa yg kurasakan ini
Persembahan untuk dirimu
Kau dengarkan kasihku


Mencintaimu tak mengenal waktu
Tak mengenal puitis
Hanya tulusnya hati
Mencintaimu tak mengenal ragu
Keyakinan hatiku hanya untuk dirimu
Selalu

Cintaku tak berdusta
Tak mengenal ingkar
Tak kenal nestapa
Tak ada seribu janji
Hanya bahagia untuk selamanya

Apa yg kurasakan ini
Persembahan untuk dirimu
Kau dengarkan kasihku


Apa yang kurasakan ini
Persembahan untuk dirimu
Kau dengarkan kasihku
Oooo



I Love you..
Mudahan kebahagian dunia dan akhirat itu milik kita..
Menjadi suami isteri di dunia dan di akhirat.. Amin..

p/s: Cinta hakiki adalah milik yang Esa.. hanya cinta Allah cinta yg abadi..

Friday, October 8, 2010

Pengalaman di Jakarta


Jauh perjalanan luas pengetahuan..
Tak sangka kami sekeluarga sampai ke bumi Indonesia- Jakarta, Bandar Metropolitan.
Tiket penerbangan tambang murah Air Asia ini telah ditempah pada awal tahun lagi. Lebih kurang Rm180 per head for 2 way..if i not mistaken. Tup..tup..lebih kurang 2 minggu sebelum pemergian kami, hubungan Malaysia-Indonesia agak tegang dek kerana beberapa isu yang telah membangkitkan sentimen segelintir rakyat Indonesia.. Terasa takut juga untuk ke sana..tapi berdasarkan pengalaman beberapa orang yang telahpun berada di sana, sebenarnya perkara ini tidaklah seburuk yang disangka.

Setibanya kami di sana ternyata Jakarta Aman sahaja.. penduduknya begitu ramai, kuat berusaha mencari rezeki dan jalan raya begitu sesak... Ada orang kata jmlah penduduk bandar Jkarta menyamai Jumlah penduduk 1 Malaysia... Wallahua'lam..Tapi melihatkan kesesakan di sana, barangkali kenyataan ini benar.

Kami menginap di hotel 'Green Alia'. Salah satu hotel yang menepati kehendak syariah dan menghidangkan makanan yaang dijamin halal. Pekerja hotel semuanya lelaki kecuali cleaner. The rate was RM250 per night including extra bed.

Hari pertama kami ke Safari... This is our first experience drive thru with animal come to us. This is very diffrent from the experience being in zoo.. yes, definitely different. All children were very excited and shouted all the way..except for my cute 1st son who's crying along the way..worry of our safety..:(

Hari ke-2 kami ke Bandung... On the way to Bandung, kami sempat singgah di Pesantren, membeli buku2 agama dan baju muslimah.. Di bandung, just sempat mengenali Bandung tapi x sempat nak menghbiskan duit di sini.. Alhamdulillah.. :)

Hari ke-3, kami ke Mangga2 dan Cempaka 2.. shopping sakan..but not for us, for people who could not come with us.. Begitulah setiap kali berpeluang mengenali tempat orang, yang pastinya adik beradik dan kawan2 tak akan dilupakan. Harap everybody happy dengan souvenir yang tidak boleh dinilai dengan wang ringgit..

Sekadar catatan diri sendiri.. Wassalam

Monday, September 20, 2010

Sekitar Syawal dan Musibah

Posing raya ke-4, di majlis mini reunion ex-SKMK, Sekolah kebangsaan machang Kelantan, bertempat di rumah khuzama, depan sek men keb Machang. Gembira dapat berjumpa semula dan kawan-kawan di zaman hingusan dulu..

Syawal kali ni disambut dengan penuh kesederhanaan. Kegembiraan agak terhalang kerana ada ahli keluarga yang ditimpa musibah. Kesedihan yang dialami oleh mak sedara sebelah ibu suami dengan kematian anaknya pada 1 ramadhan yang lalu masih lagi terasa menyebabkan suasana raya di kampung kurang kemeriahannya. Suasana di rumah sebelah ayah suami pula juga agak mendung kerana baru kehilangan tok ayah sebelum menyambut puasa hari tu..

Tidak kurang juga musibah di sebelah keluargaku sendiri. Abang ipar dimasukkan ke ward USM 3 hari sebelum raya hingga ke hari ini kerana mengalami masalah pendarahan dalam kepala. Kakak yang sarat mengandung terpaksa berkampung di hospital di sisi suaminya. Hari raya ke-2, anaknya pula dimasukkan ke ward kerana mengidap demam denggi..Alhamdulillah lebih kurang 4 hari di sana, kini anaknya telah sihat walafiat.

gambar posing raya pada hari raya pertama di rumah ibu suami di kampung. warna koko menjadi tema kali ini.. baju segera, beli beberapa hari sebelum raya. Perancangan awal warna kelabu tapai apakan daya...tak ada baju melayu 'ready made' warna kelabu yang berkenan di hati suami..nasib baik baju mama senang nak jumpa saiz kat pasar..

Semalam, genap 42 hari kematian sepupu yang disayangi, kami dikejutkan pula dengan kematian sepupu suami yang mengajar di Jerteh. Seorang guru wanita, berumur 45 tahun, anak 6 orang, yang sulung umurnya 19 tahun dan yang paling kecil darjah 4. tatkala anak2 masih memerlukannya..beliau pergi mengadap Ilahi buat selama-lamanya tanpa sebarang tanda dan pesan. Diagnosis: Massive brain haemorrhage due to Hypertensive Encephalopathy..Kehilangan yang begitu mengejut ini betul2 memberi kesan kepada ahli keluarga.. Alfatihah buat Pn Norazzah..

Thursday, August 19, 2010

Ramadhan dan kematian..


Terasa Ramadhan kali ini begitu pantas.. Hari-hari berlalu meninggalkan kita tanpa menoleh lagi. Sedangkan manusia semakin sibuk dengan urusan duniawi yang tak akan ada kesudahannya kecuali mati.

Pada malam 1 Ramadhan kami dikejutkan dengan berita kematian seorang saudara (sepupu) yang begitu rapat dan tak ubah sepert adik beradik kami sendiri. Seorang yang begitu baik budipekerti dan tingkah lakunya, yang merupakan satu2nya anak lelaki mak sedara kami. Dialah buah hati ibunya dan harapan ibunya kerana ibunya adalah ibu tunggal yg bercerai dengan suaminya sejak arwah berumur 1 tahun. Allah telah menjemput arwah pada bulan puasa, ketika membersihkan lampu masjid di tempat pengajiannya di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS). Jenazah telah dibawa pulang ke kampung kami di Machang pada 2 ramadhan sebaik sahaja usai urusan sembahyang jenazah di KUIS. Jenazah telah dikebumikan pada jam hampir 7 petang dan tamat urusan pengebumian tatkala azan maghrib berkumandang. Pertama kali dalam hidupku berbuka puasa di tanah perkuburan... bersemadilah arwah di sana dengan aman pada malam jumaat..

kata2 yang dipetik daripada sahabat2 arwah dalam facebook arwah sangat menyentuh hati dan perasan ini...

Arwah seorang yg baik spnjang sy kenali. sy pernah pinjam buku drpdnya... suka
r utk melihat arwah b'musuh dgn org lain... sumbangn ikhlas tenaganya kpd Masjid Al-Azhar KUIS sngat d kagumi. Tidak m'harapkn upah, tp m'harapkn redha Allah..

Tangisan & linangan air mata Mudir Masjid Al-Azhar, Ustz Farid Ravi & para jemaah swaktu m'doakn solat jenazah, mnandakan keakraban arwah dgn masjd... pmergiannya d ratapi seluruh warga KUIS.. hatta pengurusan tertinggi..

Pengakhiran hayatnya tenang, d tempat yg baik, dlm bulan yg baik, dlm situasi & p'buatan yg baik.. jenazahnya seolah2 m'jadi tumpuan & rebutan mrk yg masih hidup... LUAR BIASA...!!!! Subhanallah... Ganjaran buat org yg b'bakti d rumah Allah... pmergian dlm keadaan husnul khatimah....

Apakah pengakhirat hayat kita jg begitu....?? Mudah2an.... P'banyakkan amal, buat bekalan ke 'sana'... -Abu bakar-

Alfatihah buat arwah Nik Zakuan Nik Ramlee..
Doakan juga ibunya tabah hadapai ujian yang maha hebat ini dan cepat pulih seperti sedia kala..

Friday, July 30, 2010

Sedekahkan arwah sepanjang RAMADHAN..


Mungkin masih ada yang bersedih kerana kehilangan orang tersayang dan mungkin juga yang telah lupa tentang seseorang yang telah lama meninggalkan kita... apapun perasaan kita hanya Allah yang tahu, masih ada cara untuk membahagiakan arwah di sana meskipun belum sempat kita memberi kebembiraan kepada mereka semasa di dunia.. Jom, sama-sama kita sedekahkan arwah samada dengan amalan kita sendiri ataupun amalan hamba Allah yang lain...

Jadi, kepada Muslimin & Muslimat yang ingin berbakti kepada arwah yang telah tiada terutamanya kepada ibu, ayah dan saudara mara yang telah meninggal dunia, bolehlah mengambil bahagian dalam program IHYA RAMADHAN kali ini dengan cara mendaftar dan memberi nama arwah tersebut dengan berbinkan ibunya.

Program Ihya Ramadhan yang dimaksudkan ini merupakan PROGRAM AMAL TILAWAH AL-QURAN,SURAH AL-IKHAS DAN ZIKIR TAHLIL UNTUK ARWAH 2010/1431H. Pahala Kebajikan Tilawah Al-Quran akan dihadiahkan lebih daripada 20x khatam, Surah Al-Ikhlas lebih 70,000 ribu kali dan zikir Tahlil lebih 70,000 kali.

Tempat : Masjid Al-Amin, Batu 2, Jalan Pengkalan Chepa, 15400 Kota Bharu, Kelantan

Tarikh : 2 hingga 26 Ramadhan 1413H/12 Ogos 05 Sept 2010

Cara penyertaan: (boleh copy/paste dan hantar kepada pubimas Al-Amin samada melalu pos, email, atau melalui telefon)

1) nama waris (nama penyumbang) :

2) Alamat :


3) No telefon :


4) Nama arwah (dibinkan kepada ibunya) :

1.____________


2._____________

3._____________


5) Sumbangan wang (RM20.00 bagi setiap arwah adalah wajib, selebihnya terpulang kepada anda). 5% daripada sumbangan ini akan disalurkan kepada pelajar miskin dan anak yatim PUBIMAS. Sumbangan ini boleh dimasukkan terus ke dalam akaun PUBIMAS AL-AMIN, CIMB : 03010049365058 (PUBIMAS AL-AMIN) dan menghantar pay-slip/cek/wang pos beserta maklumat-maklumat di atas ke alamat :

Bendahari, Masjid Al-Amin,

Batu 2, Jalan Pengkalan Chepa,
15400 Kota Bharu, Kelantan
Tel : 09-7436405 (pejabat)
013-9854347 (bendahari)
email : pubimas@hotmail.com

Maklumat lanjut boleh didapati di laman web PUBIMAS AL-AMIN, www.pubimas.net

Mudahan sumbangan ikhlas dari para muslimin & muslimat ini bermanfaat kepada semua insan samada yang masih hidup mahupun yang telah pulang ke Rahmatullah....Amin.

Wednesday, July 21, 2010

Patologi dan SEMINAR

Alhamdulillah...buat julung kalinya, Jabatan Patologi, Pusat pengajian Sains Perubatan, USM Kubang Kerian telah berjaya mengadakan seminar on Soft Tissue Tumours. Mungkin ini sebagai langkah permulaan untuk Jabatan ini terus mengorak langkah dengan lebih maju ke hadapan, InsyaAllah..

Dengan hanya berbekalkan tenaga beberapa kerat ahli jawatankuasa yang ada (seperi gambar di atas...), akhirnya seminar ini telah berjaya. Sekurang-kurangnya dapat memberi pengalaman baru kepada staf yang terlibat dan sekaligus sebagai latihan minda agar mampu melakukan apa sahaja dalam pelbagai situasi berlainan selain daripada melakukan tugas rutin hakiki harian..

Jabatan Patologi (merujuk kepada histopatologi @ anatomik patologi @ kaji tisu) merupakan antara jabatan yang terpenting dalam sesebuah institusi. Ini adalah kerana Jabatan ini menjadi Jabatan Rujukan untuk menapatkan report/diagnosis pesakit bagi meneruskan rawatan untuk mereka. Namun kerja yang boleh dikatakan berada di belakang tabir pentas ini telah meyebabkan kewujudan Jabatan ini kurang diketahui umum.

Seminar yang dianjurkan ini secara umumnya mengupas tentang Jenis-jenis 'tumours' yang berasal daripada soft tissue. Soft Tissue yang dimaksudkan adalah merujuk kepada tisu-tisu pe nyokong selain daripada kulit, tulang dan organ dalaman. Untuk memberikan nama kepada soft tissue tumours adalah begitu mencabar kerana ia memerlukan pengetahuan yang mendalam dan berkebolehan membezakan setiap jenis kanser/tumour tersebut. Pathologist sememangnya telah dilatih untuk mengenali setiap sel tumour dari segi rupa bentuknya dan kehadiran antigen didalamnya yang boleh dikenalpasti dengan melakukan pelbagai immunostain.


Inilah sebenarnya wajah-wajah 'Organizing Committee' yang telah bekerja kuat tanpa mengira waktu...habis minyak kereta, masa ,tenaga, bil telefon dan macam2 lagi...ada yang mengadap komputer download image dan burn cd hingga lewat malam, menghantar dan membalas email peserta, speakers dan sponsors hingga lewat malam, ke sana ke mari menghabiskan minyak kereta tanpa mengira masa,menelefon dan men sms pelbagai pihak tanpa mengira masa dan tempat hingga bil telefon melambung tinggi...:)dan pelbagai lagilah yang tak tertulis..

BUKAN mengharapkan balasan apa2 pun..sekurang-kurangnya usaha penat lelah ini dihargai dan Mudahan diberkati ALLAH.

Sunday, July 4, 2010

Sistem tarbiyah Kibutsats




Ingin kongsikan ilmu mengenai KIBUTSATS, sistem Tarbiyah Israel yang didapati daripada blog IMRANRAZALI

“Kibutsats adalah salah satu sistem tarbiyah Israel, yang hakikatnya perlu kita perhatikan”

Kibutsats adalah bandar-bandar yang dibangunkan di sekitar sempadan Israel. Terdapat banyak kibutsats. Kibutsats akan dibangunkan apabila cukup 100 orang lelaki dan semuanya adalah tentera, bersama keluarga mereka. Mereka akan membina perkampungan di sempadan Israel.

Di sini saya kongsikan apa yang saya dengar berkenaan kibutsats.
Kibutsats hakikatnya adalah satu sistem pembinaan masyarakat yang sangat sistematik. Semua orang di dalam kibutsats terikat dengan peraturan yang agak ketat. Tetapi semuanya hidup mentaati peraturan itu. Mereka mempunyai jadual harian. Di dalam kibutsats, terdapat dewan makan yang sangat besar. Semua keluarga di dalam kibutsats tidak akan makan di rumah mereka, tetapi makan bersama di dalam dewan besar itu. Perempuan-perempuan akan memasak bersama dan semua lelaki akan makan bersama.

Ada waktu untuk makan, ada waktu pula untuk kerja. Semua orang akan keluar bekerja yang mana, tempat-tempat bekerja mereka juga adalah milik mereka. Contohnya ladang, itu hakikatnya adalah ladang mereka. Kilang, mereka juga yang bina. Mereka bekerja menjalankan apa yang ada dan sedikit demi sedikit meningkatkan semuanya.

Kibutsats tidak terhenti dengan kehidupan makan dan bekerja sahaja. Terdapat juga jadual riadhah dan latihan ketenteraan bagi semua. Sebaik sahaja kerja tamat, mereka akan bersama menjalani latihan ketenteraan. Semua bersama. Baik anak kecil mahupun yang tua. Terbahagi kepada peringkat masing-masing.

Di dalam kibutsats ada nurseri dan sekolah. Semua anak-anak kibutsats akan dihantar ke nurseri dan sekolah di dalam kibutsats itu juga. Tidak akan dihantar keluar. Guru-guru di dalam nurseri dan sekolah itu juga adalah dari komuniti kibutsats.

Sistem pendidikan kibutsats amat unik. Mereka mempunyai silibus tersendiri, disusun dan direka untuk memenuhi hajat mereka yang ingin menawa duniaa. Mereka tidak memandang pelajaran mereka adalah untuk anak-anak mendapat sijil, atau kerajaan untuk mendapat untung, atau untuk pejabat-pejabat mendapat pekerja.

Mereka menggunakan sistem pendidikan mereka untuk membina ideologi, pemikiran anak-anak mereka.

Saya bagi satu contoh mudah. Matematik.
Di Malaysia, silibus kita biasanya hanya melibatkan kenderaan, buah-buahan dan makanan.

Contohnya:
Ahmad ada 10 buah epal. Ahmad ada empat lagi kawan. Semuanya nak makan epal. Maka Ahmad membahagikan 10 buah epal tadi kepada dirinya dan empat kawan lagi sama-rata. Maka berapa biji epalkah yang akan dapat dimakan setiap seorang termasuk Ahmad?
Itu contoh soalan matematik di Malaysia.

Di Kibutsats Israel, mereka belajar matematik juga, tetapi isi matematik mereka membawa kepada apa yang mereka mahu. Contohnya:
Yyvon mengetuai satu peperangan terhadap 10 daerah orang arab. Yyvon mengetuai lima platun tentera termasuk platunnya sendiri. Maka, Yyvon membahagikan serangannya terhadap 10 daerah orang arab tadi kepada semua platunnya sama-rata. Maka, berapa daerah orang arabkah yang perlu dimusnahkan oleh semua platun termasuk platun Yyvon?

Itu contoh pengajian di kibutsats. Lihatlah bagaimana mereka membangunkan pemikiran pemuda-pemuda mereka. Dan silibus sebegini, digunakan sedari nurseri lagi. Ditambah pula dengan latihan ketenteraan yang wujud di dalam kibutsats sehari-hari.
Betapa bersungguhnya mereka membina anak-anak mereka.

Kemudian mereka amat menjaga pemuda-pemuda mereka. Jika ada anak-anak muda ingin keluar ke mana-mana daerah di dalam Israel, kerana cuti contohnya, maka dia wajib memaklumkan kepada ketua kibutsats. Kemudian, ketua kibutsats akan memberikan panduan:
“Sekiranya kamu hendak ke tel aviv, kamu pergi naik bas sekian, berhenti di stesen bas sekian, kemudian kamu bergerak menuju rumah sekian dan bertemu orang sekian. Di sana semuanya telah tersedia untuk kamu, makanan, duit dan sebagainya”

Begitu sekali. Malah, pemuda-pemuda yang ingin keluar tadi akan diberikan wang pula.
Sistem di Kibutsats adalah begitu.

Tujuannya satu, membina diri mereka, masyarakat mereka agar terus kuat dan kebal. Agar yang terbangun, agar yang mantap hanyalah mereka.

KESIMPULANNYA:
Penduduk kibutsats adalah manusia yang tidak beriman kepada Allah SWT. Malah mereka hendak menghapuskan agama Allah SWT dan mereka yang menganutnya.

Tetapi, mereka sistematik mencapai apa yang mereka mahu. Mereka bersungguh-sungguh. Mereka ada kebersamaan. Mereka ada perancangan yang mantap. Mereka adun pengajian mereka, kultur mereka agar menyokong apa yang mereka bawa, apa yang mereka kejar.

Kita adalah manusia yang beriman kepada Allah SWT. Yakin dengan janji-janji-Nya, percaya dengan ketentuan-Nya. Tetapi kenapa kita begini hodoh? Tidak sistematik? Tidak bersatu? Tidak ada perancangan? Tidak pun kita berani bangun dengan adunan Allah SWT dalam kehidupan dan pendidikan kita. Kenapa? wallahua'lam

Saturday, May 29, 2010

e-Qalam

Assalamualaikum..

Menarik juga penemuan baru E-QALAM ni... Nowadays, banyak cara untuk belajar al-quran walaupun malu atau tidak berkesempatan mengdap tok guru.. Tapi E-Qalam ni bukan sahaja untuk orang-orang yang ingin belajar al-quran, malah untuk orang yang ingin memperbaiki mutu bacaan atau kepada yang gemar mendengar alunan al-quran oleh Imam terawih masjid Mekah ini...

Hmm..untuk info lain sila layan video ini ataupun layari laman blog ini.... E-Qalam


Tuesday, May 18, 2010

Pesan Arwah..

Gambar arwah bapaku pada zaman mudanya. Gambar ini telah ditag oleh adik dalam facebook. Sebak terasa hati ini apabila ingatan kembali menerawang mengingati detik-detik waktu bersamanya. Arwah telah pergi menemui Ilahi pada bulan Mei 2007..kini genap 3 tahun pemergiannya. Kepada pengunjung blog ini...sudilah kiranya sedekahkan al-fatihah buat arwah bapaku...WAN ABDUL RAHMAN WAN NAWANG. Mudahan rohnya ditempatkan bersama para solihin. Arwah dalam hayat hidupnya sentiasa memikirkan tentang orang lain lebih dari memikirkan tentang dirinya. Beliau telah mengharungi kehidupan yang agak sukar...tiada harta benda yang ditinggalkan melainkan harta yang begitu berharga yakni 11 orang anak.Menyara anak seramai 11 orang dengan hasil gajinya sebagai tukang perabut RM3 sehari bukan perkara yang mudah... Pergi pagi dan balik petang dengan mengayuh basikal tuanya..
Gambar ini telah diambil di underwater world, Langkawi pada tahun 2003. Alhamdulillah...sempat juga aku membawa arwah jalan-jalan di utara Semenanjung sewaktu bekerja di Kangar suatu masa dahulu. Masih terbayang kegembiraan di wajah arwah bapaku tatkala menaiki Feri.. pertama kali mungkin...

Sempat juga arwah melihat anaknya yang ini berjaya walaupun aku tak sempat membahagiakan dia dengan dengan hasil kejayaan ini. Tak sempat memberi kemewahan padanya yang sebelum ini bertungkus lumus menyara persekolahan kami semua... Aku sering kehabisan wang semasa belajar di sekolah dahulu..terpaksalah mengikat perut pada waktu rehat, walau tiada telefon untuk beritahu keadaan aku ini tapi gerak hati bapa memang kuat tatkala anaknya berada dalam kesusahan. Pastinya dia datang menaiki bas semata-mata untuk hulurkan wang sebanyak Rm20-30 untuk kegunaan selama sebulan. Terima kasih ayahanda...

Fikiran pada zaman budak-budak dulu memang jauh berbeza.. terasa alangkah bagusnya andai aku dapat menikamati kesenangan sebaimana kawan-kawanku. Boleh menikmati nasi di kantin setiap hari, boleh membeli apa sahaja barang keperluan di koperasi.. Tapi bila umur meningkat dewasa baru ku sedar apa yang dirasai dan dialami itu merupakan satu pengalaman yang indah yang mendorong diri untuk terus maju bukan sahja di dunia bahkan akhirat jua...

Satu perkara pesan arwah yang tidak akan kulupakan... " sentiasalah bantu orang yang dalam kesusahan...kesenangan yang diberikan adalah ujian semata. Bantu dan tolong sesiapa sahaja, terutama sekali adik beradik sendiri. Utamakan ahli keluarga dan adik beradik kita.. bantu mereka dengan apa yang kita mampu...kesusahan mereka adalah kesusahan kita...kesusahan mereka juga adalah ujian untuk kita...bantu mereka, kemudian bantu orang lain..."

Baiklah...Akan aku ingat pesanan ini sepanjang hayat ini. Mudahah hidup ini diberkati-Nya....
berbahagialah ayahanda di syurga sana...Amin..

Monday, May 10, 2010

Pokok Bunga Pembunuh!

Ada sesuatu untuk dikongsi...tentang pokok keladi hiasan kegemaranku.. I like this plant because it is simple and beautiful. Tak sangka pula rupa-rupanya begitu berbahaya sehingga boleh menyebabkan kematian sekiranya kanak-kanak termakan daun pokok ini. Awas! harap berhati-hati semua... sila baca details on this plant...

The name of this plant is dumb cane.
Botanical name: Dieffenbachia
Family:Araceae
Malay Name: Pisang Tanah
Dumb cane is a common potted plant in Malaysia. It has a thick, green stems and is less than a meter high.The leaves are oblong, 25 to 30 cm long and spotted with white and light green.This plant originates from central and south America. Several species are found in Malaysia, growing wild, and as potted plants in homes and gardens.

All parts of the plant contain an extremely irritating juice. Its active toxic principle is protoanemonine.

Dumb cane can cause severe irritation and inflammation of the oral cavity when any part of the plant is chewed.It may cause fatal poisoning through suffocation, as a result of the swelling of the pharynx and larynx. Dumb cane is a cause of child injury, particularly to the eyes when its sap squirts onto the eyes while plucking this plant. It will result in intense pain, diffused oedema of the eyelids as well as large abrasions of the corneal surface.

more details about this plant can be read HERE

Tuesday, May 4, 2010

Kongsi Kabinet

Makin hari semakin banyak pinggan mangkuk yang perlu dimasukkan ke dalam kabinet. Almari hiasan yang ada sudah sarat dengan muatannya. Maka tercetuslah idea untuk tambah satu lagi kabinet di ruang makan agar barang-barang kesayanganku dapat disimpan di tempat yang sepatutnya. Pada awal April kabinet ini telah siap dibina setelah 2 minggu tempahan dibuat melalui handphone tauke Indah Pakar Perabut yang didapati daripada seorang sahabat..
Warna koko gelap menjadi pilihan agar sama dengan warna almari hiasan kat sebelahnya. Ada juga pendapat yang mencadangkan agar aku menambah almari hiasan 1 lagi yang boleh didapati di mana-mana kedai perabut...mungkin lebih jimat..bukannya tak setuju tapi aku lebih suka mengoptimumkan penggunaan ruang.. dengan adanya kabinet ni, maka ruang di atas kabinet bawah ni bolehla diletakkan air minuman, gelas ataupun makanan ringan tatkala mengadakan jamuan..
Inilah almari hiasan yang telah sarat dengan muatan. Semua pinggan mangkuk ni bukan pameran semata tapi sentiasa digunakan...maklumlah kami ni berkeluarga besar. Setiap kali adik beradik atau sedara mara datang ziarah, pasti kami akan berjamu selera... tak kira lah masak sendiri ke, atau makanan tunjuk-tunjuk, tempah-tempah ke, tapi jamuan tetap menjadi...orang kata tetamu datang membawa rahmat, jadi apa salahnya sediakan juadah makanan sebagai berterima kasih dengan rahmat yang dibawa ke rumah ini...
kabinet dapur ni telahpun berumur hampir setahun... bahagian bawah tu telah tersedia ada semasa membeli rumah ini. Cuma bahagian atas dan dapur sahaja yang kami tambah. Warna brown ni just follow warna kabinet bawah. Lagipun warna ni memang warna kegemaranku..so apa salahnya.. kain bidai pada bahagian kanan ni pun berwarna brown..nampak orangy sebab cahaya. Bidai ni ditempah dari Paka.

Sekadar berkongsi untuk sahabat maya yang mempunyai minat yang sama dalam mendekorasi rumah. InsyaAllah andai ada kelapangan nanti, label dekorasi rumah akan sentiasa diupdate..
Mudahan ada manfaatnya.. wallahua'lam.

Saturday, April 17, 2010

LEBIH LETIH TAPI MENDAMAIKAN...

Bermula 2 April 2010, kehidapan kami berubah kerana ketiadaan pembantu rumah. Pembantu rumah yang dulunya agak 'OK' namun tiba-tiba bertukar perangainya apabila terlalu 'homesick'. Sudah hampir 3 tahun dia bersama kami... Ingin pulang dengan alasan mahu menyelesaikan masalah besar dalam keluarga yang telah membuatkan jiwanya kacau. Wallahua'lam...Sangkaku sempatlah tunggu sampai suami selesai exam..

Anak yang ke-2 belum lagi masuk 3 tahun tapi terpaksa masuk belajar sekelas dengan abangnya yang berumur 4 tahun...Dalam masa 2 minggu Baihaqi dilatih untuk ke sekolah. Pada hari pertama, jiwa keibuan berirama syahdu bila melihat anak menangis teresak-esak, lari hingga terhantuk di kerusi kerana enggan ditinggalkan di preschool...

Hati mama mesti tabah..pelbagai pujukan dan ganjaran telah diberi dari sehari ke sehari... Consequently, hampir setiap hari mereka dibawa ke "Ten Ten" depan HUSM. Itulah permintaan mereka...hampir semua mainan di Ten Ten telah mereka miliki. Pekerja-pekerja ten-Ten pun sudah kenal dan mesra dengan Lutfi dan Baihaqi..:)


Inilah mereka di hari lahir Abangnya yang ke-4. Sambut birthday abang tapi semua hadiah yang abangnya dapat adik yang bolot. Semua jadi kepunyaan adik...abang terpaksa meminta izin adik untuk bermain.

Apabila anak-anak sudahpun mengadaptasikan diri masing2 dengan persekolah, kehidupan menjadi semakin damai walaupun letih yang amat... Kerja2 rumah yang tiada kesudahan ini tidak perlu diceritakan satu persatu kerana setiap ibu memang arif dengan perkara ini. Terpaksa korbankan masa rehat sendiri untuk settle segala keperluan keluarga. Namun apa yang ingin dihighlightkan di sini, kehidupan menjadi semakin indah...tiada orang lain dalam keluarga, suami bebas di rumah sendiri, anak-anak tiada pengaruh lain selain kita, tiada pandangan-pandangan yang menyakitkan mata, anak semakin mendengar kata, perbelanjaan bertambah jimat, kekerapan ke kedai untuk membeli keperluan berkurangan dan penggunaan elektrik juga semakin jimat... Alhamdulillah...ada hikmahnya. semua itu sampingan sahaja, tapi Apa yang lebih penting hati lebih tenang dan damai.


Kek hari Lahir Lutfilhadi yang ke 4. 'Harapan Mama...dengan peningkatan umur anakku ini dapatlah mengurangkan sikit ragamnya tatkala nak ke sekolah setiap pagi...'Ya Allah, Hanya Allah yang tahu betapa ia menguji kesabaran seorang ibu setiap kali menyiapkan anak-anak ke sekolah. Baru 2 anak, tapi disebabkan ragam yang berlainan, telah mengambil masa lebih 1 jam utk menyiapkan mereka ke sekolah. Hampir setiap hari mama lewat ke tempat kerja...:(


Gambar laksa & laksam ni telah diupload ke blog dalam minggu lepas tapi tak berkesempatan nak memulis tentangnya. Jamuan laksa dibuat sempena majlis solat Hajat dan doa selamat untuk suami yang akan menduduki peperiksaan pada minggu depan. Laksa dan laksam lemak memang synonim dengan masyarakat Kelantan. Makanan ini memang sntiasa dirindui oleh orang-orang kelantan yang berada di perantauan... Dijemput rakan blogger untuk menikmati Laksa ini...memang best sangat!

DOAKAN AGAR KEHIDUPAN KAMI SEKELUARGA DIBERKATI ALLAH. DOAKAN JUGA SUAMI LULUS EXAM AGAR BEBANAN KERJA MAMA BOLEH DIKONGSI..

Tuesday, March 30, 2010

MANISNYA DI HARI LAHIR 33



Pada 28 Mac 2010, genaplah umurku 33 tahun. Umur yang bukan lagi boleh dikategorikan sebagai muda remaja..:) Terasa masa berlalu begitu pantas sekali. Pejam celik sudahpun berada pada usia begini. Rasanya baru sahaja meninggalkan alam persekolahan...

Tahun ini merupakan kali ke-10 aku meraikan birthday bersama orang tersayang yang bergelar suami. Maknanya sudah 10 tahun jugalah usia perkahwinan kami.. namun, tahun ini merupakan tahun yang amat gembira dalam hidupku dalam konteks birthday celebration... Apa tidaknya, tidak pernahku menerima kejutan sebegini. Seorang florist telah membawa sejambak bunga ros merah ke Jabatanku dan mencari Dr Wan Faiziah untuk menerima jambangan bunga istimewa daripada orang yang tersayang.. heboh satu department... rasa malu pun ada, terharu pun ada.. dan yang paling ketara rasa bertuah kerana dikurniakan seorang suami yang menghargai dan menyayangi diri ini.. Inilah kali pertama aku menerima jambangan bunga di hari lahirku.. bagi orang yang sudah biasa menerimanya mungkin ia sudah menduga dan tiadalah kejutannya.. tapi bagi yang tak biasa, ia adalah diluar jangkaan. Itulah nikmatnya..

Bukan itu sahaja, sesampai sahaja di rumah, aku dihadiahi handbag baru jenama VERN berwarna hitam. Katanya, " handbag yang mama ada agak kecil, berat dan hampir putus sudah talinya... Abang belikan handbag yang ada poket kiri dan kanan agar tak tercari-cari handphone atau kunci dan yang paling penting boleh selitkan pampers anak.." Alhamdulillah... terasa syukur sangat kerana sekurang-kurang suami sudah pandai membeli sesuatu mengikut citarasa dan pandangannya. Of course aku terlalu gembira menerima sesuatu pilihan seseorang walaupun kekadang tidak selari dengan citarasaku. Aku suka dengan apa jua pemberian orang kerana yang pasti ada kelainannya..


Petangnya, suami bawak balik kek pula yang tertulis di atasnya SELAMAT HARI LAHIR MAMA. Bersorakla anak-anakku kerana terlalu excited melihat kek tersebut.. Aduh abang..siapalah yang nak habiskan kek yang agak besar nih.... Disebabkan kat rumah terlalu banyak makanan yang dibeli di JOM HEBOH sehari sebelum tu, maka abang menjemput anak-anak buah untuk datang meraikan mini birthday celebration ini. Dengan bihun goreng, pelbagai junk food such as mister potato, jacker, mamee, double decker dan dutch lady milk perisa strawberry yang merupakan penaja2 utama yang didapati dari gerai JOM HEBOH ni maka jadilah majlis hari lahir tanpa dirancang yang begitu manis untuk diingati...:)

TERIMA KASIH SUAMI DAN ANAK-ANAKKU, AHMAD LUTFILHADI DAN AHMAD BAIHAQI KERANA MEMAHAMI DAN MENYAYANGI DIRI INI SEADANYA...

Monday, March 8, 2010

PEMILIK CINTAKU..


Suamiku,
Dilafaz lancar sebuah akad
Setulus hati mahar diberi
Terangkat sudah segala penyekat
Diriku kini kau miliki

Dalam keterharuan
Airmata ibu berguguran
Ayah sebak melepaskan
Puterinya kini kau jagakan

Suamiku,
Jika diriku diterima kerana kelebihan
Kau kan kecewa bila terlihat kekurangan
JIka diriku diterima kerana kecantikan
Kau kan bosan bila ia beransur hilang

Aduhai suamiku,
Jelaskanlah niat dan matlamat
menerimaku kerana agama
Barulah hidup beroleh berkat
Bahagia hingga ke syurga

Ketahuilah suamiku,
Kaulah pemilik cintaku
Setelah Allah dan Rasul
Suluhkanlah buatku
Jalan menuju yang satu

Suamiku,
Kita dua insan berbeza
Cita dan cinta yang sama
Jadilah dirimu sebenarnya
Terimalah diriku seadanya

Suamiku,
Asam garam rumahtangga
Khilaf dan salah pasti ada
Sama2lah berlapang dada
Pemula maaf paling mulia..

Telah usai membaca buku 'Pemilik Cintaku Setelah Allah & Rasul' karya Fatimah Syarha di awal bulan Februari yang lepas. Sebuah bingkisan yang cukup menyentuh hati mengisahkan pencarian Cinta Qanaah yang mengenepikan cinta pada manusia sebelum waktunya dan akhirnya bertemu jodoh dengan seorang doktor yang alim...sekaligus menjadi doktor hatinya dunia dan akhirat...

Sedikit perasaan cemburu menghantui diri seusai membacanya.....:) Bukan kerana Qanaah mendapat suami yang baik.. tapi cemburu dengan kebolehan penulisnya menyusun kata menjadikan sebuah buku yang ringkas tapi berkesan... Itu memang kebolehannya. Cerita sebegini telah ku karang dalam memori ini sejak di awal perkahwinan dulu..tapi hanya tercatat rapi dalam kamus peribadi. Pernah terfikir untuk menulis buku tapi dek kerana kurang kebolehan dan ilmu maka terasalah malu... Ditambah dengan kesibukan yang kian meruncing maka niat hanya terkubur begitu sahaja..

Sekarang sedang membaca karya suaminya pula... 'Denyut Kasih Medik' yang telah dibeli melalui seorang sahabat dalam minggu lepas...



Wednesday, February 24, 2010

Belajar Dari Para Wali

Entri ini dilabelkan sebagai 'Aku dan Buku'. Ada sebab tertentu yang membuatkan diri ini terpanggil untuk mencipta satu lagi label yang baru dalam blog ini. Tujuan utama adalah untuk memotivasikan diri ini membaca buku2 ilmiah atau buku-buku yang lain selain daripada buku akademik semata. Sudah agak lama aku meminggirkan hobi ini sejak punyai anak dengan alasan tiada masa. Jika ingin diikutkan tiada masa, memang kita tidak akan punya masa kerana masa sentiasa bergerak pantas..dan akan rugilah bagi sesiapa yang mengabaikan masanya...

Entri pertama tentang aku dan buku ini dimulai dengan buku 'BELAJAR DARI PARA WALI', hasil tulisan Wan Ji Wan Husin dan telah diberi pandangan sisi oleh TGNA kita. Alhamdulilah aku telah membacanya hampir ke penghujung.Ia telah memuatkan 28 kisah kehidupan para Wali Allah yang telah diceritakan semula oleh para Solihin yang pernah bersama mereka dalam beberapa situasi dan telah dicatat serta disimpan rapi untuk dijadikan khazanah ilmu yang berharga bagi mereka yang mengejar keredhaan Allah..

Kisah hidup para wali adalah manifestasi sebuah harapan yang diletak di atas hamparan kisah insan2 gemilang yang pernah dilahirkan oleh tamadun keinsanan. Mengukur prestasi mereka bukanlah melalui ukuran zahir. Buku ini membicarakan bagaimana nilai dunia ini dari kaca mata para wali. Bukan membicarakan soal pertumbuhan ekonomi, taraf hidup insaf bertaraf dunia atau hal-hal yang seumpama dengannya.Ia ditampilkan untuk dijadikan piawaian bagi mengukur maksud hidup dan nilai hidup...

Sekurang-kurangnya dapat mengalih minda seketika tentang keperluan mengingati ALLAH s.w.t sebagaimana denyutan nadi yang berdenyut... kerana sesungguhnya Allah s.w.t sebenarnya tidak mengizinkan hambaNya melupakanNya walaupun sesaat.... Wallahu'alam.

Mudahan ada manfaatnya.

Thursday, February 11, 2010

SEMINAR ON SOFT TISSUE TUMOUR - USM



"Soft Tissue Tumours"

DATE:21 May - 22 May 2010

VENUE: Clinical Auditorium, School of Medical Sciences, Health Campus, Univerisiti Sains Malaysia, Kubang Kerian, Kelantan


Kepada mana-mana Doktor yang berminat sila layari laman web di sini

Wednesday, February 10, 2010

MAUT SELANG SEHARI - Metro

Berikut adalah petikan akhbar Metro 10 Feb 2010 berkenaan kehilangan 2 anak seorang kawan.. sama-samalah doakan kesejahteraan Nik Shamrul Zaimi dan keluarga dalam menempuhi ujian yang hebat ini..



GEORGETOWN: “Mak, kakak sejuk,” itu kata-kata terakhir seorang kanak-kanak perempuan berusia empat tahun kepada ibunya sejurus sebelum menghembuskan nafas terakhir akibat demam denggi, Sabtu lalu.

Nik Hazwani Hawa Nik Shamrul Zaini, adalah korban pertama wabak denggi di negeri ini yang meninggal dunia kira-kira jam 6 pagi di Hospital Lam Wah Ee, Jelutong di sini, selepas dua hari dimasukkan ke wad berikutan demam kuat.


Malah, lebih menyedihkan, adik Nik Hazwani, Nik Zawiah Zahida, 3, menyusul sehari kemudian, juga akibat penyakit sama.


Ibu mangsa, Hayati Abdul Wahab, 30, berkata pada mulanya keadaan Nik Hazwani tidak teruk dan selepas menerima rawatan, dia disahkan menghidap virus Rota dan selepas itu keadaannya berubah lebih teruk.


Hayati berkata, anak sulungnya itu menjadi tidak bermaya selepas muntah dan anggota badannya lemah serta berwarna kebiruan serta menggigil.


“Selepas mukanya pucat dan kebiruan, saya hanya mampu berdoa dan berharap Hazwani beransur pulih tapi keadaannya bertambah teruk biarpun pelbagai usaha dilakukan doktor untuk menyelamatkannya.


“Namun, Allah lebih menyayangi dan menjemputnya lebih awal. Arwah meninggal dunia beberapa minit sebelum masuk waktu Subuh di sisi keluarga dan sukar untuk saya menerima berita kematiannya ini,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Villa Sri Kenanga, Batu Uban di sini, semalam.


Keluarga berkenaan turut menerima kunjungan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng; Speaker Dewan Undangan Negeri, Datuk Abdul Halim Hussin serta barisan exco kerajaan negeri.


Ujian lebih hebat menimpa keluarga Hayati apabila anak keduanya, Nik Zawiah dimasukkan ke hospital sama pada 4 Februari lalu dan meninggal dunia pada jam 6 pagi Ahad (7 Februari lalu) iaitu sehari selepas kakaknya meninggal dunia. Hayati berkata, doktor mengesahkan punca kematian Nik Zawiah ialah akibat sindrom kejutan denggi.



Dia yang masih berpantang selepas 25 hari melahirkan anak keempat iaitu bayi lelaki, Nik Haikal Haziq, tidak mampu menyembunyikan perasaan sayu apabila kehilangan kedua-dua anak perempuan yang akrab.


Sementara itu, suami Hayati, Nik Shamrul Zaini Nik Ibrahim, 33, berkata pemergian anaknya sangat dirasai kerana tingkah laku mereka yang manja dan senang didekati semua orang.



“Mereka sering berdua tanpa mengira waktu. Wajah Zawiah saling tidak tumpah seperti wajah kakaknya dan pemergian mereka berdua kehilangan yang besar buat kami.


“Biarpun kami dikurniakan empat anak iaitu dua lelaki dan dua perempuan, bohong kalau saya tidak sedih apabila keceriaan dua anak saya itu hanya tinggal kenangan,” katanya.


Menurutnya, kedua-dua anaknya tidak memperlihatkan sebarang tanda pelik pada saat-saat akhir dan paling menyedihkannya apabila Hazwani sempat berseloroh ketika mandi mengatakan dia tidak perlu mandi lagi selepas ini.


“Saya tak sangka dia akan pergi buat selama-lamanya. Saya reda dengan pemergian kedua-dua anak tercinta,” katanya.


Jenazah dua beradik itu dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Gelugor masing- masing pada Sabtu dan Ahad lalu dengan dihadiri sanak-saudara dan jiran terdekat.

Sunday, February 7, 2010

HILANG 2 ANAK, DENGGI DAN UJIAN


Di saat diri sedang bersedih dengan ujian kecil yang menimpa ahli keluarga.. tiba2 dikejutkan pula dengan berita sedih dari seorang teman sekolah lama. Ya Allah.. berat sungguh ujian yang ditanggung oleh saudara kita, Nik Shamrul Zaimi dan ahli keluarganya kerana kehilangan 2 orang anak perempuan dalam masa 2 hari berturut-turut. Anak keduanya yang berumur 4 tahun telah meninggal dunia pagi kelmarin kerana demam denggi berdarah...dan awal pagi tadi, dalam masa kurang 24 jam, dia telah kehilangan seorang lagi anak ke-3nya yang berumur 2 tahun setengah kerana mengalami masalah yang sama..

Berat mata memandang, berat telinga yang mendengar, bertambah-tambah berat orang yang menanggung. walau berat macamana sekalipun hati mesti redha kerana setiap milik kita hanyalah pinjaman semata. Tiada yang kekal dan tiada yang abadi melainkan ALLAH s.w.t. Yang pergi biarkan pergi... cuma marilah kita sama2 doakan agar saudara kita ini diberikan kekuatan oleh Allah S.w.t untuk meneruskan kehidupan tanpa ke-2 orang anak yang begitu dikasihinya. Didoakan juga agar isterinya yang masih berada dalam pantang diberikan kekuatan dan dijauhkan daripada kemurungan yang keterlaluan kerana bimbang memudharatkan diri dan anak yang masih kecil...

kepada semua..sedikit info about Denggi :

Dengue shock syndrome (DSS), also mistakenly referred to as dengue hemorrhagic fever (DHF), is characterized by dengue fever's symptoms of abdominal pain, hemorrhage, with the addition of circulatory collapse. Dengue hemorrhagic fever starts unexpectedly with extreme fevers, headache, sore throat, cough, nausea and vomiting. Dengue shock syndrome is the most severe case of dengue fever. The shock occurs after two to six days of symptoms, followed by collapse, weak pulse, and blueness around the mouth. Symptoms also include: easy bruising, blood spots, bleeding gums and nosebleeds. Dengue shock syndrome can be fatal. The mortality rate ranges from 6 to 30 percent, most commonly in children.

Demam denggi ialah sejenis penyakit bawaan nyamuk yang menjadi masalah utama kesihatan awam antarabangsa dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Jenis demam denggi yang lebih merbahaya ialah demam denggi berdarah. Ia merupakan punca utama kematian kanak-kanak di kebanyakan negara hari ini.Demam denggi dibawa oleh nyamuk Aedes kepada manusia melalui gigitannya.


Musnahkan tempat pembiakan nyamuk

Cara lain untuk mencegah denggi ialah dengan memusnahkan tempat pembiakan nyamuk. Nyamuk Aedes membiak dalam tempat-tempat takungan air seperti tayar buruk dan bekas menyimpan air. Anda juga perlu selalu menukar air dalam pasu bunga dan bekas air minum haiwan peliharaan untuk mencegah nyamuk dari membiak. Apa yang anda dan keluarga perlu lakukan ialah:


1)Tutup dengan rapat semua bekas air seperti baldi, bejana air dan tong-tong atau masukkan ubat pembunuh jentik-jentik ke dalamnya.

2)Salin air dalam jambangan bunga setiap minggu.
3)Buangkan air dan basuh pengalas pasu bunga

'Mudahan kita tergolong dalam golongan orang-orang yang bersabar dan berIMAN'
Segalanya dari ALLAH dan kembalinya jua kepada ALLAH...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Sudi-sudilah tinggalkan kenangan di sini. Moga Ukhuwwah berpanjangan..TQ

PERMATA HATIKU....