Tuesday, December 29, 2009

Ketika dulu..

Gambar ini telah ditag oleh seorang kawan, Roslina Omar dalam FB. Gambar ini mengingatkanku suatu ketika dahulu, semasa berada di Medical School, USM Kubang Kerian, Kelantan. Kenapa ambik Medic ya?? hmm..Soalan cepu emas yang sangat relevan, yang sering ditanya dalam interview. Macam2 jawapan yang keluar...adakah jawapan tersebut benar2 lahir dari hati atau sekadar rekaan untuk menyentuh hati si interviewer??..entahlah..even me, masih tak pasti kenapa ambik medic. Whatever...I'm very happy and grateful to become a doctor.

For me, belajar Medic ni tak adalah susah sangat cuma kena ada sedikit kerajinan...kalau tak rajin, tak kiralah intelligent macamana pun seseorang itu tak semestinya dia akan berjaya..The keyword is 'hardworking'. Kena rajin pergi ward, clerk patient, ikut ward round and see a lot of cases because the best textbook for medical student is patient.

Tup tap tup tap..5 tahun sudahpun berlalu...gambar kat atas ni diambil pada Malam Graduasi in April 2002, setelah tamat peperiksaan Final (ke-3 berdiri dari kiri). Alhamdulillah...akhirnya berjaya menjadi seorang doktor. Sungguh cepat masa berlalu. Walaupun 5 tahun agak panjang sepanjang pengajian tapi rupanya itu bukanlah pembelajaran yang sebenar-benarnya... The real learning proses started while being a houseman...ya..bila dah mula kerja. waktu itulah bermulanya pempelajaran yang real dan sangat bernilai..facing the real situation...silap percaturan boleh'membunuh'! nauzubillah...Itulah yang membuatkan diri ini sentiasa bergantung harap padaNya agar dikurniakan 'strong gut feeling' dan diarahkan segala perlakuan dan tindakan dengan mengaplikasikan segala pengetahuan asas yang telah dipelajari sebelum ini bagi tujuan menyelamatkan pesakit...

Kini proses pembelajaran bermula lagi..kali ini pengajian Postgraduate or Master in Histopathology (anatomik Pathology). It takes about 4 years untuk bergelar seorang doktor pakar... Cabaran dulu dan kini amatlah berbeza. Dulu lain dan sekarang lain... kalau nak tahu bezanya, saya seru kepada semua rakan2 blog...Jom sambung belajar!!! :) Salam Ukhuwwah..

Friday, December 25, 2009

Istimewa Muharram

Gambar kartun islamik, diambil dari laman IluvIslam.com

Sebagai peringatan untuk semua...hari ahad 27 Disember nanti adalah hari merupakan hari Asyura (10 Muharram)..apa yang istimewa tentang Muharram??

Muharram merupakan bulan pertama dalam tahun Islam (Hijrah). Sebelum Hijrah Rasulallah dari Mekah ke Yathrib kiraan bulan dibuat mengikut tahun masihi. Hijrah Rasulullah telah memberi kesan besar kepada Islam samada dari sudut dakwah Rasulullah, ukhuwwah dan syiar Islam itu sendiri.Pada asasnya, Muharram membawa maksud “diharamkan” atau “dipantang” iaitu Allah SWT melarang melakukan peperangan atau pertumpahan darah. Namun demikian larangan ini ditamatkan setelah pembukaan Mekah. (Al Baqarah 91). Sejak pemansuhan itu, umat Islam boleh melaksanakan tugas dan ibadat harian tanpa terikat lagi dengan larangan tersebut.

Peristiwa-peristiwa penting:
1. 1 Muharram – Khalifah Umar Al-Khattab mula membuat penetapan kiraan bulan dalam Hijrah.
2. 10 Muharram – Dinamakan juga hari “Asyura” pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah dari menegakkan keadilah dan kebenaran.

Pada 10 Muharram juga telah berlaku:
1. Nabi Adam bertaubat kepada Allah
2. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama 6 bulan
4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud
5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa
6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara
7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah
8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya
9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam
10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun
11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah
12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar
13. Hari pertama Allah menciptakan alam
14. Hari Pertama Alllah menurunkan rahmat
15. Hari pertama Allah menurnkan hujan
16. Allah menjadikan ‘Arasy
17. Allah menjadikan Luh Mahfuz
18. Allah menjadikan alam
19. Allah menjadikan Malaikat Jibril
20. Nabi Isa diangkat ke langit

Diantara amalan yang disunatkan dalam bulan Muharaam iaitu:
1. Berpuasa.
Maksud Hadis: barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan
Muharram pahalanya seumpama berpusasa 30 tahun.
Maksud Hadis:Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam
bulan Muharram iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah
tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
2. Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
3. Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijjah selepas Asar sebanyak 3X
4. Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3X



14 perkara yang sunat dilakukan pada hari Asyura (10 Muharram )

1. Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

3. Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.

4. Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.

5. Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.

6. Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.

8. Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."

9. Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000X. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.

11. Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11X.

12. Membaca "has biallahhu wa nik mal wa keel, nikmal maula wa nikmannaseer". Fadilatnya - Tidak mati pada tahun ini.

13. Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.

14. Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

Wallhua'lam..mudahan bermanfaat.

Tuesday, December 15, 2009

Indahnya Berkeluarga Besar..

Aku berasal dari keluarga yang besar. 11 saudara dan aku anak yang ke-9. Punyai 5 abang, 3 kakak dan 2 adik. Semuanya dah berkeluarga dan masing2 punyai anak..paling sikit 2 orang anak, yakni akulah tu.. adik yang bongsu pun dah nak masuk 3 anak. Emak berumur 69 tahun dan arwah ayah (kami panggil Apak, singkatan dari Bapak) telah meninggalkan kami semua 2 tahun yang lepas Mei 2007 dalam usia 74 tahun...Moga rohnya berada bersama para Solihin. Anak-anak buah pun dah ramai yang kawin..

Kali ini kami menghadiri majlis perkahwinan anak saudara yang ke berapa yer,tak berapa pasti... bertemu jodoh dengan orang Seremban, Negeri Sembilan. Rombongan kami lebih kurang 15 buah kereta semuanya. Memang ramai...penuh satu dewan! Meriah betul... Yang ambik gambar kat atas tu hanya yang berminat sahaja.. sebenarnya ramai lagi.

Inilah gambar pengantinnya..Pengantin lelaki, Wan Ahmad Khairul (my nephew) dan pengantin perempuan, Rosmawati. Moga bahagia dunia dan akhirat..
Bergambar di perkarangan masjid sebelum majlis akad nikah..

Memandangkan keluarga kami sebuah keluarga yang besar, maka tercetuslah idea untuk menubuhkan kelab yang telah diberi nama kelab' ar-Rahman' bersempena nama arwah Apak yang telah pergi meninggalkan kami semua. Kelab ini bertujuan untuk membuat lawatan tahunan dan juga kelab kebajikan keluarga. Yuran yang dikenakan adalah Rm10 sebulan bagi setiap keluarga dan jumlahnya Rm120 setahun. Kami mempunyai 20 keluarga...adik-beradik 11 dan 8 lagi anak saudara yang telah berkahwin. Maka jumlah yuran tahun ini RM 2ooo lebih. Hmm...apa yang telah kami buat???

Memandangkan tahun ini kami semua perlu ke Seremban untuk menghantar pengantin lelaki bg majlis perkahwinan, maka Sambutan Hari keluarga diadakan di Port Dickson pada 5 Dis 09., sehari sebelum majlis perkahwinan. Dalam 2 minggu yang lepas jer...Hmm memang meriah. Pelbagai sukaneka diadakan utk kanak2 dan pasangan suami isteri. Dalam masa yang sama diadakan barbeque dan makan-makan. Belah malamnya diadakan persembahan yang mana setiap keluarga wajib mengadakan persembahan masing2. Banyakla bakat2 terpendam yang boleh disaksikan...Yang paling best adalah lakonan purba komedi oleh anak yatim 10 beradik yang telah dinobatkan sebagai Juara Persembahan. Acara lain yang adalah pertukaran hadiah misteri. Memang betul2 misteri la hadiah2 yang dapat tu sbb semuanya yang tak disangka ... yang dapat Limau barli Raksasa pun ada..

Acara mandi kolam...

Acara boling kelapa berpasangan dan remaja

Acara belon bersambut...paling kelakar sebab ramai yang belonnya pecah dan tersimbah airnya ke muka..
Acara rebut gula-gula kanak...
Yamg paling best bagi pria-pria...naik banana boat ronda pulau...:)

Sekian dulu cerita kali ini...sekadar berkongsi... Best jugak anak ramai.. Terasa kemeriahannya bila semua dah besar nanti.

Friday, December 11, 2009

Akhirnya kumiliki...

Dalam Entri yang lalu bertajuk 'aku dan buku, apa nak buat" telahku ceritakan berkenaan dengan sebuah buku yang hilang dan terpaksa aku mencari ganti buku tersebut untuk dipulangkan pada library..

Disebabkan buku ini sudah out of print and not available in market, terpaksalah aku order dari Amazon. Tapi sayangnya banyak item dari amazon yang cannot shipping to Malaysia.... dengan bantuan seorang hamba Allah bernama Faridah melalui emailnya yang berbunyi seperti di bawah...

Salam Doktor



Sekadar ingin membantu. Doktor boleh cuba perkhidmatan vsHub -Virtual Shopping Hub Concierge Service . Mereka akan menolong membeli buku tersebut dari Amazon.Com. Cuba doktor masuk laman web tersebut.


Faridah (4 nov 09)


Pada mulanya terasa ragu-ragu untuk mencuba perkhidmatan yang berpusat di Singapura ini tapi Alhamdulillah, begitu baik servisnya dan akhirnya kumiliki buku ini...


Terasa begitu gembira ketika membuka parcel kerana buku tersebut begitu cantik seperti belum pernah dipakai. Walhal buku terpakai jer yang harganya hanya 8USD. Murah kan?...Hmmm bila dicampur2 dengan harga shipping apatah lagi menggunakan perkidmatan org tengah maka melambunglah harga nya beratus-ratus..

Happy kerana usaha berhasil tapi sedih la sbb hanya boleh memiliki untuk sehari dua sahaja kerana terpaksa diberi kepada library :( Alangkah baiknya andai jadi pemilik kekal...

Ahh..hatipun berbisik...segala apa yang dimiliki di dunia inipun bukannya kekal...hanya dipinjamkan buat sementara waktu sahaja. Sampai masanya harus dipulangkan kembali kepada pemilik abadi.. jangan disangka harta benda, rumah yang besar, kereta mewah dan anak-anak yang comel milik kita selamanya. Bahkan duniapun FANA apatah lagi isinya...

Terima kasih juga kepada kak Ina (ummuhusna) dan suami yang sudi menawarkan bantuan untuk tolong belikan buku ini. Mudahan segala kebaikan kalian dibalas dengan kebaikan dan Rahmat daripada Allah S.W.T.

Monday, November 30, 2009

Cerita KORBAN 09 dan kalimah ALLAH dalam daging..

Alhamdulillah...Sepanjang 3 hari raya korban ni matahari bersinar memancarkan cahayanya seolah-olah musim tengkujuh telahpun berlalu. Bolehlah acara penyembelihan korban dan ziarah dilakukan dengan baik sekali.... tapi hari masuk je hari ke-4 hujan mula menyimbahi bumi..apapun syukur dengan nikmat Allah s.w.t kurniakan .... tanpa Allah siapalah kita, hanya menumpang di bumiNya.

Terasa ingin kongsikan sedikit gambar yang telah dirakam sepanjang acara korban dirumahku:
Gambar 1: bersama ahli keluarga sambil menunggu pengambil bahagian dalam korban sebnyak 7 bahagian, yakni 7 orang utk seekor lembu. Perancangan awal korban akan dilakukan sebaik sahaja selesai sembahyang raya tapi akhirnya lewat juga sbb salah seorang pengambil bahagian lewat datang....hmm adat manusia. Nak kenalkan..duduk 3 dari kiri adalah ibu penulis dan duduk paling kanan adalah ibu Nurul, gold2rich. Kami sebenarnya berjiran..

Gambar2: jarang2 dirakam oleh kebanyakan orang...saat jual-beli. Penjual melafazkan akad jualnya dan disambut dengan lafaz membeli 1 bahagian daripada 7 bahagian lembu dengan jumlah harga yang telah dipersetujui.. sebenarnya penjual dan wakil penyembelih lembu korban ni adalah abang kandung kita sendiri...

Gambar3 : Saat lembu direbahkan...agak susah juga. Memerlukan teknik yang betul dan tenaga lelaki2 perkasa untuk menarik tali yang diikat pada kaki lembu.. sebanyak 2 ekor lembu talahpun direbahkan.

Gambar4 : Dengan lafaz Bismillah...lembu ini selamat dikorbankan. Alhamdulillah..bertuah lembu ini kerana telah terpilih menjadi lembu korban. Di saat melihat darah yang mengalir...sekali lagi niat dilafazkan dalam hati...Mudahan korban ini diterima disisi Allah s.w.t dan moga dikurniakan rezeki yang melimpah ruah utk menjalani ibadah korban lagi pada tahun depan..

Gambar 5: Sewaktu kami memotong daging untuk digoreng, tetiba kalimah ALLAH muncul. SUBHANALLAH... kalimah ini terbentuk daripada lapisan urat dalam daging dan bukannya dibuat-buat.. Ingatlah ALLAH di mana sahaja kita berada kerana ALLAH berada di mana-mana..

Wallah'alam.... Mudahan perkongsian ini bermanfaat.

Sunday, November 22, 2009

DOKTOR & PATOLOGY...

Bidang kedoktoran merupakan satu bidang yang mempunyai skop yang agak luas. Ramai yang berpendapat DOKTOR perubatan atau'Tabibun' (bahasa arab) pasti kerjanya merawat pesakit. Ya.. tugas hakikinya adalah merawat pesakit dan setiap yang bergelar Doktor seharusnya mampu mengenalpasti penyakit dan memberi rawatan asas kepada pesakit. Namun sekiranya seseorang itu kurang meminati untuk berada di klinik atau di wad bagi merawat pesakit sepenuh masa atau mempunyai masalah untuk bekerja di atas panggilan pada waktu malam (on call), maka bolehlah memilih bidang-bidang perubatan yang tidak melibatkan pesakit secara langsung seperti bidang PATOLOGI, PERUBATAN MASYARAKAT (Public Health), PENDIDIKAN PERUBATAN (medical education) dan ada beberapa bidang lagi yang mungkin tidak disebutkan di sini...



PATOLOGI bermaksud study of diseases atau Kaji penyakit. Bidang PATOLOGI pula akan dibahagikan kepada beberapa unit yang berlainan seperti HISTOPATHOLOY (kaji tisu), HAEMATOLOGY (kaji darah), CHEMICAL PATHOLOGY (kaji kimia), MICROBIOLOGY (kaji kuman) dan IMMUNOLOGY (kaji sistem imun badan). Hmmm banyak betul logi nya...

Kenapa Tuan Rumah memilih bidang HISTOPATHOLOGY?

Bidang ini juga dikenali sebagai Anatomik Pathology ataupun surgical pathology kerana ia amat berkait rapat dengan surgery (pembedahan). Sebarang organ, tisu atau cecair yang dikeluarkan atau diambil daripada badan seseorang pesakit akan dihantar ke makmal kaji tisu untuk diproses dan dianalisis oleh doktor pakar dalam bidang ini. Contohnya pembedahan dijalankan terhadap seseorang untuk mengeluarkan ketumbuhan yang tidak ketahui puncanya. Maka ketumbuhan tersebut akan di hantar ke Makmal Histopatology untuk diproses dan dianalisa oleh pathologist. Pathologist kemudiannya akan report nama penyakit, jenis apa dan tahap /peringkat penyakitnya bagi membolehkan doktor di wad memilih rawatan yang terbaik mengikut diagnosis yang diberikan.

Contoh ke 2..Apabila seseorang didapati mempunyai ketulan misalnya di payudara (breast lump), maka doktor di Patology akan buat FNAC ke atas pesakit tersebut dengan cara memasukkan jarum yang halus pada ketulan tersebut dan sedikit sel akan diambil untuk kajian. Keputusan ujian ini menentukan sama ada pesakit akan dibedah ataupun tidak.



Contoh ke-3, apabila seseorang wanita menjalani ujian pap smear di mana2 klinik, maka sampel tersebut akan di hantar ke makmal patology untuk di analisa oleh patologist.


Pap smear dilakukan dengan memasukkan speculum ke dalam faraj dan sedikit sel akan di ambil di bahagian serviks untuk mengesan tanda2 awal penyakit barah pangkal rahim.

Seterusnya..inilah contoh bentuk atau morphology sel yang dianalisa oleh patologist untuk menentukan penyakit seseorang...


Lihatlah....betapa indahnya ciptaan Allah s.w.t...
Inilah bentuk-bentuk sel yang diperolehi daripada pap smear. Berdasarkan bentuk sel inilah kami akan tentukan samada pesakit ini normal, ASCUS, LGSIL, ASC-H, HGSIL or Cervical CANCER.

Sekadar perkongsian ilmu. Tiada kerjaya yang tidak menarik....semuanya indah-indah belaka. malah tukang sapu sekalipun sekiranya mereka arif dalam bidang mereka dan sentiasa maju ke hadapan untuk perbaiki mutu penyapuan mereka, maka mereka juga patut kita hormati. Tiada istilah siapa yang lebih penting kerana kita masing2 punya peranan tersendiri. Wallahua'lam.


Tuesday, November 17, 2009

Jumpa kawan lama

Tak sangka dapat jumpa kawan lama di alam maya pula...
Banyak jugak kebaikan menjadi blogger ni. Selain berkongsi ilmu dan maklumat dapat juga menyambung hubungan silaturrahim yang telah lama terputus. Alhamdulillah..setiap perkara andai dimanfaatkan sebaiknya pasti membuahkan hasil ke arah kebaikan.

kepada Faten Ainun , terima kasih kerana sudi singgah di sini dan meninggalkan jejak untuk dijejaki semula. Adalah menjadi satu kegembiraan bagi setiap pemilik rumah maya apabila rumahnya diziarahi. Apatah lagi bila diziarahi seorang kawan lama..:) Bertegur sapa, bertanya khabar dan menziarahi satu sama lain adalah amalan mulia yang memang digalakkan dalam Islam.


Tertarik dengan foto sekolah rendah dalam blog Faten...
Dapatla mengimbau kembali zaman kanak-kanak dulu, zaman masih berhingus...Foto ini juga telah ditag oleh kawan lama Yusni Yusof dalam Facebook. Rasanya elok jugak kalau diabadikan kenangan ini dalam blog pula..

Foto 1 ni gambar darjah 4 merah di Sekolah Kebangsaan Machang, Kelantan. aku duduk di sebelah guru yang paling tinggi. Ketara sangat perbezaan kami dan nampak sangatlah aku ni tersangat rendah...:)

Foto 2 pula semasa darjah 6. aku duduk sebelah ngan Faten sebab kami ni golongan yang tak cukup panjang..heheh. Yang paling ujung sebelah kanan tu lah faten. Senang je nak kenal...cari yang paling kecil dan comel..dialah tu..yang punya ramai peminat!


Ada 1001 kenangan di balik gambar2 kat atas nih...ada yang manis, pahit, tragis dan macam2 lagi..pengalaman inilah yang telah membawa aku ke tahap ini...belajar dari kesusahan dulu. Sekiranya ada kelapangan nanti, akanku titipkan setiap kenangan itu dilayar ini... Wassalam. Sehingga berjumpa lagi di entri yang lain..

Monday, November 9, 2009

Mental atau 'Gila'??

Sejak kebelakangan ini rakan2 sekerja berada dalam keadaan agak ketakutan...takut peristiwa berulang lagi. Topik perbualan dalam kalangan staf rata-ratanya berkisar tentang perkara yang sama. Tentang kejadian minggu lepas...

Seorang staf yang mengidap 'schizophrenia' telah mengamuk, meraung-raung dan mengejar salah seorang staf yang lain menyebabkan staf yang dikejar ini berlari sekuat hati sambil berteriak meminta tolong. Alahai kesiannya..Para pelawat yang tak tahu apa2 hanya terlopong kehairanan. Siapa yg mereka perlu tolong..? Orang yang dikejar atau yang mengejar?

Penyakit mental atau 'gila' boleh dihidapi oleh sesiapa sahaja. Malah golongan profesional pun tidak terkecuali.Apakah tindakan yang harus dibuat? Nak diberhentikan kerja rasanya bukan alasan memandangkan golongan ini masih boleh menggunakan kepakaran yang mereka ada dan mengaplikasi ilmu yang dipelajari tatkala berada dalam keadaan normal. Mereka ini akan bekerja seperti manusia normal yang lain selagi mana tiada faktor2 yang mengganggu emosi mereka dan juga selagi mereka patuh (compliant) dgn pengambilan 'antipsychotic' yg mampu menolong menstabilkan kecelaruan pemikiran mereka.



Apakah yang menyebabkan golongan ini mengamuk atau bercakap seorang diri? Tanda-tanda ini menunjukkan mereka mengalami 'psychosis'. sedikit info tentang psikosis..

Psikosis:

Mereka yang mengalami penyakit psikosis mengalami perubahan yang amat ketara di dalam pemikiran, perasaan dan tingkah laku mereka. Kewarasan mereka juga terjejas Penderita akan berasa keliru dengan mengalami suara-suara ghaib berkomunikasi dengan mereka. Ia dikenali sebagai halusinasi. Mereka juga mempunyai kepercayaan pelik yang tidak dikongsi oleh orang lain dan menyebabkan reaksi melampau dari pesakit berkenaan. Ia dipanggil delusi. Antara contoh delusi ialah - ada orang mahu menganiaya atau berbuat jahat kepada mereka menyebabkan mereka bertindak menyerang orang yang disyakinya secara membahayakan

Mereka mungkin bercakap dengan merapu / mengarut; berkelakuan aneh seperti bercakap seorang, ketawa atau marah dengan tiada bersebab.
Contoh psikosis yang sering dialami adalah:

1)Schizophrenia :
+ Antara ciri utama ialah: halusinasi; delusi; kecelaruan pemikiran, kecelaruan pertuturan dan tingkah laku. Prestasi kerja mereka juga merosot dengan ketara.

2)Kecelaruan manik-depresif (bipolar):
+ Penyakit ini mengakibatkan mereka mengalami perubahan ketara dari segi emosi. Mereka sering hilang kawalan dan menjadi terlalu gembira (fasa manik) atau terlalu sedih (fasa kemurungan).

Apa yang menyebabkan berlakunya penyakit mental?

Penyebabnya tidak diketahui dengan tepat. Kajian masih dijalankan untuk memperincikan punca sebenar penyakit ini. Namun terdapat beberapa faktor yang menyumbang terjadinya penyakit mental.

  1. Faktor genetik/ keturunan:
    • Ahli di dalam keluarga yang mempunyai sejarah penyakit mental berisiko lebih tinggi berbanding populasi yang tiada sejarah penyakit berkenaan.

  2. Gangguan bahan kimia dalam otak:
    • Bila bahan kimia dalam otak yang dikenali sebagai neurotransmitter tidak berfungsi dengan baik gejala penyakit mental akan muncul. Sebagai contohnya:
      • Schizophrenia: Penghasilan dopamin secara berlebihan
      • Kemurungan: Paras serotonin terlalu rendah
      • Mania: Paras serotonin meningkat secara melampau
      • Kebimbangan: terdapat gangguan di dalam pengeluaran dan fungsi noradrenalin

  3. Jangkitan virus:
      • Mengikut kajian ada penyakit akibat jangkitan virus telah dikaitkan dengan kemunculan penyakit mental.

  4. Sejarah hidup yang getir:
      • Sebagai contoh: mengalami proses kelahiran yang sukar, kehilangan ibu bapa semasa kecil, terlalu banyak mengalami cabaran hidup yang sukar

  5. Keadaan sosio-ekonomi yang rendah:
      • Faktor kemiskinan, tiada kemudahan asas atau keganasan di dalam masyarakat boleh meningkatkan masalah penyakit mental.

Wallahua'lam. Mudahan diri kita, keluarga dan keturunan kita dihindari dari mengidap penyakit ini. Nauzubillah..

Wednesday, November 4, 2009

Aku dan buku...Apa nak buat?

Fikiran makin mengusut.
Sangkaku dapat selesai dengan mudah...tapi ternyata agak sukar.
Perkara sudah terjadi apalah yang nak dikesalkan lagi.
Memang tersurat yang segalanya harus ku tanggung sendiri..

Sejak tahun lepas, aku dan 2 rakan di Jabatn terpaksa mengambil alih meminjam buku-buku library untuk kegunaan di Jabatan.Buku2 tersebut dibahagi antara kami bertiga dan kami pinjam atas nama kami. Setiap kali nak renew kami terpaksa menolak 1 troli yang dipenuhi buku untuk ke library (about 35-40 books). Mungkin ada yang terfikir..mengapa perlu pinjam banyak sangat? Sebabnya..semua buku tersebut begitu penting dalam hidup kami sebagai rujukan sebelum menentukan diagnosa seseorang pesakit. Cuba kira berapa organ yang kita ada?? So..setiap organ akan terdapat beberapa buah buku yang hanya menceritakan tentang penyakit yang melibatkan organ tersebut sahaja dengan begitu terperinci sekali..for example..Pathology of The Skin, got a few books with different authors, as well as other books..Brain,kidney, soft tissue, gynae,liver, breast,bone, cytology, atlas dan macam2 lagi yang tak tersebut rasanya.

Nak dijadikan cerita, pada awal tahun ini salah satu buku yang berada dalam list namaku telah hilang. Tak tahulah hamba Allah yang mana telah mengambilnya..? Kukira buku ini hilang selepas jabatan kami diserang oleh 20 pelajar master 1st year..Telah aku iklankan kehilangan buku ini namun tiada pulak yang memulangkannya sampailah saat ini..Aku dah laporkan pada pihak library, alternativenya...terpaksalah aku gantikan dengan buku yang baru..

Well..masalahnya, dah kutanya beberapa local bookstores, buku ini dah tiada stock. Even dah contact publisher..buku ini dah out of print! Kalau nak jugak kena 'walk in ' lagi ke setiap bookstore...sekiranya bernasib baik, mgkin ada buku lama yang tak terjual. But it is not possible for me..What should i do then? Cari lagi buku ni dalam Amazon...dah siap order walaupun tak penah order dari amazon...tapi all my orders kena reject sbb katanya cannot shipping to your destination...

Hmmm....inilah buku yang aku maksudkan itu..


Terasa amat sedih bila nak kongsi masalah dengan seseorang, sekadar ingin bertanyakan pendapatnya tentang langkah seterusnya yang patut kuambil...tapi sebaliknya dimarahi pula..Hmm nampaknya terpaksalah selesaikan sendiri selagi terdaya... Rasanya langkah terakhirku, tarpaksalah aku mengadap librarian sekali lagi dan keluarkan wang biasiswa untuk bayar kepada library. Bayarannya memang berganda-ganda lebih mahal daripada harga buku kerana dikira sebagai denda..terpaksalah kot.....Ada lagi ke cara lain?

Sunday, November 1, 2009

kB Mall dan Novelle...

Hari ini terasa gembira kerana berpeluang pergi shopping di tempat favouriteku..KB Mall. For me, kat Kelantan ni KB Mall adalah the best shopping complex. Dah lama tak borong sakan, kali ni tak muat troli..sarat ngan barang. Walaupun bulan ni agak kesempitan wang kerna gaji dapat awal and the next salary masih jauh di hadapan tapi Alhamdulillah tiba2 duit biasiswa masuk...:) Bila shopping ni terasa hilang segala masalah dan lupa sekejap pada deretan kerja yang sedang beratur untuk dibereskan... Memang my hobby is SHOPPING pun!


Puas hati dapat beli bedsheet with comforter brand Novelle the garden... Ada sale dapat beli dengan harga rm89 dan free 2 biji bantal. Harga tertera rm599(tak percaya pun harga ni...sure 'makap'ni..). Gambar kat atas tu gambar hiasan jer. Yang penulis beli cantik lagi...Tak boleh ambik gambar buat masa sekarang kerana my sony breakdown. Ada kat kedai sedang dibaiki. So, terpaksalah mengoogle utk dapatkan gambar..:(. Selain daripada bedsheet, Alhamdulillah tadi barang2 lain pun agak murah gak...Drypers biasa rm39 dah jadi rm34.90. Susu Dumex Dugro yg rm 21-22 jadi rm19. Okaylah...

Ini bedsheet yang siap di pasang...tapi kat rumah orang lain la. Bukan kat rumah ku..rasanya kalau dipasang di rumah penulis ni...hari ke 2 dah tukar warna brown..:).

Wassalam. Salam Ukhuwahfillah.....

Thursday, October 29, 2009

Kehidupan penuh liku..

Ya Allah, jadikanlah diri ini tabah menerima segala dugaanMu..
Ikhlas melakukan segala suruhanMu..
redha dengan segala ketetapan dariMu..



Ya Allah...Kau permudahkanlah segala urusanku,
Kau pandulah perjalanan hidup ini,
tetapkan hati ini,
Serlahkanlah kebenaran itu...Ya Allah.

Mogaku dapat cintaMu ya Allah..
Tuhan Ar-Rahman..

Wednesday, October 28, 2009

EGM...



Tertarik dengan pandangan seorang sahabat tentang kemelut isu terkini...

Ketika Nabi dan S Abu Bakar berbeza pendapat dengan S Umar, maka Allah swt menurunkan firman Nya dalam tempoh yang singkat dan keputusan drp Allah lah yang di pakai kerana itulah keputusan yang tertinggi. Keputusan drp Allah itu sudah tentulah tidak kena dengan keputusan drp salah satu pihak dan mengena pula dengan satu pihak yang lain. Dalam kes Nabi, S Abu Bakar dan S Umar berbeza pendapat tentang tawanan Badar. Maka keputusan Allah Swt adalah berhampiran dengan pendapat S Umar.

Adakah Nabi dan S Abu Bakar merasa dipinggirkan oleh S Umar atau mereka cepat-cepat bertaubat dan berpihak kepada S Umar? Adakah Umar pula merasa bangga kerana pendapatnya di terima Allah, justeru dia hendak mengambil alih tempat Nabi atau S Abu Bakar, atau dia pun cepat-cepat juga bertaubat dan merapatkan saf pimpinan?

Kembali kepada isu di dalam Pas..
Mujahid Yusuf Rawa berpendapat isu dalaman Pas adalah serius dan ia perlu diselesaikan secara berorganisasi. Tidak lagi boleh sekadar jumpa, peluk-peluk dan ambil gambar, kemudian katakan isu sudah selesai.Untuk menyelesaikan isu Pas secara berorganisasi, maka kita perlu kepada keputusan tertinggi yang berautoriti.

Semasa di zaman Nabi, keputusan tertinggi adalah firman Allah. Firman Allah dalam isu tawanan Badar adalah jelas tidak memihak kepada Nabi Saw tetapi Nabi tidak menyembunyikan ayat itu, sebaliknya membacanya dengan jelas dan para sahabat menghafalnya sampailah ke zaman kita hari ini....Pada zaman Pas hari ini keputusan tertinggi yang patut diberi taat dan wala' adalah keputusan muktamar. Jelas di dalam perlembagaan parti menyatakan bahawa keputusan tertinggi yang patut diberi taat dan wala' adalah keputusan muktamar.

Presiden dan Mursyidul Am pun wajib taat kepada keputusan muktamar. Atas sebab itulah maka Mursyidul Am mencadangkan supaya ahli dan pimpinan Pas kembali kepada keputusan tertinggi yang wajib diberi taat dan wala', iaitu keputusan muktamar, justeru beliau mencadangkan muktamar khaslah. Apa keputusan muktamar khaslah? kita belum tahu sebab belum buat. Kalau keputusan muktamar Khaslah menetapkan bahawa Mursyidul Am telah mengganggu JKuasa tertinggi Pas di dalam menjalankan tugas mereka dan beliau wajar mendiamkan diri, maka itulah yang patut ditaati dan diberi wala'. Nik Aziz kena taat itu, kerana itulah keputusan tertinggi.

Sebab itu TGNA kata, muktamar Khaslah itu penting untuk menentukan nak ikut mana satu? Bukan isunya nak pecat Presiden atau nak pecat Timbalan Presiden atau nak pecat Hassan Ali. etapi adalah untuk menentukan halatuju sebenar parti supaya jelas. Kalau muktamar khaslah itu telah menetapkan halatuju dgn tegas tetapi masih mengekalkan Pre, T.Pre dan Hassan Ali, maka kita taatlah. Tetapi mereka juga kena taat kepada keputusan menetapkan halatuju parti. Kalau mereka masih `lok lek', maka JK disiplin kena ambil tindakan tegas. Sebab Nabi sendiri bila Allah beri keputusan yang tidak memihak kepada pendapat Nabi, maka Nabi dengan tegas patuh kepada keputusan itu.


Tidak timbul soal hendak mengheboh-hebohkan cerai isteri di balai raya kerana ini adalah proses untuk mencari keputusan `tertinggi' bagi meletakkan `taat dan wala'. Sedang Nabi sendiri tidak menyembunyikan fakta bahawa baginda pernah ditegur oleh Allah swt sendiri.


Tidak timbul juga soal menggunakan blog untuk menegur, kerana isu ini adalah isu yang patut diketahui oleh sekalian ahli-ahli Pas semuanya, dan kita patut mempelajarinya dengan penuh teliti supaya dapat membantu membuat keputusan tertinggi itu.


Persoalannya adalah??? KENAPA ragu-ragu untuk mendapatkan mandat bagi memperoleh Keputusan Tertinggi itu? Soal takut media kerajaan memanipulasi berita tidak akan timbul jikalau kita beri penerangan yang jelas kepada ahli dan penyokong.. Soalnya apakah penerangan jelas yang kita dah beri kepada penyokong tatkala ribuan blog mengata macam-macam kepada halatuju keliru pimpinan Pas?

-ghazali-al-

Sekadar berkongsi idea sahabat yang kukira agak bernas dan rasional...
renung-renungkanlah... Wallua'lam



Tuesday, October 13, 2009

Kristal yang Hilang...?

Assalamualaikum, salam sejahtera dan salam luarbiasa...mudahan diri sentiasa berada dalam limpah Rahmat Allah S.W.T..

Alhamdulillah..hari ini hati penuh girang merasmikan senaskhah Quran Tafsir Per kata yang baru dibeli daripada seorang sahabat. Seronok sangat rasanya membaca ayat-ayat al-Quran dengan mengetahui maksud setiap patah perkataan yang disebut. Terima kasih kepada hamba Allah yang mengilhamkan Quran sebegini kerana telah memberi kegembiraan kepada insan sepertiku sekaligus menggalakkan orang ramai agar mendalami isi kandungan al-Quran. Mudah-mudahan semangat untuk membaca al-quran sentiasa diperbaharui..

Alangkah bagusnya andai kita semua dapat menguasai Bahasa Arab dengan baik kan..? teringat pulak kisahku suatu masa dahulu....Hmmm dulu, pernahla tuan rumah belajar Bahasa Arab kerana ia merupakan suatu subjek tambahan yang wajib dipelajari oleh semua student form1-form 4 di SMACH. Siap kena ambik exam SRP lagi..tapi bukan form3 tapi di form4. Mgkin sebab ia hanya subjek tambahan, jadi bila diambil di form 4 maka tak akan mengganggu konsentrasi pada subjek2 lain....Mgkin ramai yang ingat kami akan score sbb ambik SRP 1993 B.Arab only..:) tapi malangnya ramai yang fail dari yang lulus,yang lulus hanya boleh dibilang dengan jari...betapa tiada penekanannya terhadap subjek ini.

Tapi...jangan terkejut kalau tuan rumah dapat score A. Aku pun tak tahu macamana boleh dapat A. The only person yg dapat A dalam kalangan majoriti F. Ustaz kami memandang aku dengan kerutan 1000 di wajahnya lalu terpacul soalan dari mulutnya.."Macamana awak boleh dapat A?" Maafla ustaz...rasanya tiada jawapan yang keluar dari mulutku waktu itu..hanya senyuman kegembiraan dan aku meninggalkan ustaz dengan wajah kehairanannya. Kesian ustaz...

Tiada jawapan untuk ustaz...ucapan terima kasih untuk ustaz pun aku terlupa kerana agak tersinggung dengan soalan itu..tapi ustaz, yang pasti aku gembira mempelajari B.Arab. Alhamdulillah..setiap patah perkataan dan nahu yang ustaz ajar meresap masuk diingatan dan disimpan hingga ke hari exam. Memang 'homework' yang diberi tak terbuat ustaz...tapi bukan bermakna aku tak suka belajar arab, tapi tak buat sebab orang lain pun tak buat jugak...itulah syndrome budak sekolah...termasukla aku. Malu nak buat sesuatu yang baik...

Mudah-mudahan dengan memiliki Quran Tafsir Per kata ini akan dapat menambah cinta ku pada Al-Quran dan menyemai semula cintaku pada Bahasa Arab, bahasa AL-Quran yang telah kutinggalkan mempelajarinya sejak tahun 1993...InsyaAllah akan ku cari semula kristal ku yang hilang.....Ya Allah, permudahkanlah segalanya urusanku baik urusan dunia mahupun urusan akhirat.

Amin. Wassalam.

Sunday, October 4, 2009

Lagi-lagi Raya...Syawal 1430H dalam kenangan.

1) Majlis Sambutan Aidilfitri PAPISMA Kelantan pada hari sabtu, 3 Okt 2009 bertempat di Perkarangan Masjid Kg Laut, Nilampuri..

Majlis yang serba ringkas di bawah wakaf kayu berukir klasik, sambil menikmati panorama taman yang cukup indah...dengan angin yang sepoi-sepoi bahasa ..ditemani juga tempias bahang mentari yang agak menyengat...:)


Selamat Hari raya diucapkan kepada sahabatku Zahrul Laili dan Hisyam yang datang sedondon biru kehijauan...Wah..sungguh tertib sekali anak2 dia makan..Maaf ye Cikli, letak gambar kat sini..:)

Ini pula gambar tuan rumah yang juga datang sedondon...balas dendam sebenarnya sebab waktu raya anak-anak tak bekerjasama dan enggan dipakaikan baju melayu..:)

2) Sekitar Jamuan raya dan sambutan Birthday Staf Jabatan Patologi pada 4 Oktober 2009, bertempat di Jabatan Patologi, USM.

Majlis pemotongan kek diketuai oleh Prof NHO bagi meraikan birthday staf bagi bulan Julai-September. Special betul kek kali ni...Cheese and coklat cake dari Secret Recipe berharga rm70 sebijik.

Ini pula wajah-wajah ceria Mpath (except Dr safiya at the most right..). Maklumla..jarang2 dapat berposing together macam ni sbb masing2 sibuk . Senyum pun senyum jugak tapi sebenarnya masing-masing tak sabar menunggu majlis bermula tu.. Perut dah berbunyi mintak diisi apatah lagi bila memandang pelbagai variasi juadah raya yang begitu menyelerakan....

Sempat ambil gambar 4 kek yang masih intact ni..hmm..dalam masa beberapa minit jer kek2 secret recipe ni cuma tinggal habuk jer.

Antara menu favourite tuan rumah ni...SOTO. Wah...sedap betul. 2 round tuan rumah makan.. bukan sebab makan banyak, tapi sebab mangkuk yang disediakan terlalu kecil :)

Ini pula menu yang Wajib ada pada setiap jamuan raya...Sate, nasi himpit +uah kacang, rendang dan ketupat (kat belah kanan...x termasuk dalam gambar..). Ada satu lagi tu menu utamanya..Roti jala dengan kuah kuzi. Pendek kata memang full stomach la hari ni...

Oklah... dalam kita bergembira dengan suasana Syawal ni, jangan lupa ada pihak di sana yang hidup menderita. Hilang sanak-saudara...musnah harta benda. Jom.. sama-samalah membantu mangsa2 di Padang sana sama ada dengan tenaga(misi kemanusiaan) atau wang ringgit bagi yang tidak mampu ke sana.. Semoga Allah murahkan rezeki kita dan menghindari kita daripada sebarang bentuk bencana..Amin.. wallahua'lam.

Monday, September 28, 2009

CERITA LEBARAN 09


Raya tahun ini tiada bezanyanya dengan tahun2 sebelum ini. Cuma cabaran sebagai ibubapa makin bertambah bila 2 orang anak lelaki makin membesar dan punyai karenah yang tersendiri. Pagi raya pertama, seperti tahun2 sebelumnya kami akan beraya di belah keluarga suami. Kali ini di pagi raya, rumah riuh dengan tangisan anak2 kami kerana tak mahu dipakaikan dengan baju melayu.Dah habis cara dah memujuknya... memang hal ini sudahpun dijangka tapi hati masih mgharapkan mereka akan terkesan dengan pujukan sepupu sepapat yang berpakaian baju melayu, tapi rupa2 tidak... jadi terpaksalah beraya dengan baju Thomas dan sembahyang raya pun dengan baju itulah...

Menu di pagi raya masih sama dengan raya2 sebelum ini...menu pilihan mentua...nasi minyak, sate dan nasi himpit. Dah banyak tahun dah menunya tak berubah..yang berubahnya menu pada hari raya ke-2, kami buat Spaghetti Bolognes dan makaroni goreng... Menu spaghetti ni diberi oleh Tirana, TPM. Tq Tirana..sedap jugak. Raya ke -3, husband dah keje..aku dan anak2 jer kat kampung. Buat mee goreng jer..

Ada raya ke- 4 ker? mestilah kan.. sebab kebanyakan orang kata raya tu sebulan...tak apalah, tak ada salahnya kita meraikan bulan Syawal ni dengan suasana seperti hari raya, saling kunjung mengunjung, ziarah-menziarahi dan bermaaf-maafan sesama kita. Kalau di bulan- bulan lain tu... bila tetiba jer kita berpelukan mintak maaf nampak lain macam pulak...nanti orang kata: "aik, buang tabiat ke dia ni...dah tak lama hidup ker?" Biasalah manusia...

Sebut pasal kunjunagn ni..terima kasih kepada nurul,gold2rich sekeluarga kerana berkesempatan datang ke rumah kamai pada hari Jumaat raya ke 6 baru-baru ini.. Rugi betul tak sempat nak bergambar sebab banyak khusyuk sangat bersembang pasal mas dinar, public dinar dan macam-macam..

Begitulah al-kisahnnya cerita kami untuk dikongsikan..moga ketemu lagi... Wassalam

Tuesday, September 15, 2009

BICARA RAMADHAN (bab 2)

Assalamualaikum pembuka bicara pada pagi yang sungguh indah ini, di penghujung Ramadhan yang hanya tinggal 5 hari je lagi untuk kita mengecapi nikmat dan suasananya.



Indah sungguh melihat pemandangan di sekitar pusat2 membeli-belah. Semua orang seakan enggan melepaskan peluang keemasan membeli dengan harga yang begitu murah. Tawaran harga begitu hebat hingga 80%...Harga rm100 boleh turun sampai rm20..memang berbaloi kan? Rugi bagi sasapa yang tidak berpeluang untuk ke sana terutamanya di sogo,sebuah pusat membeli belah yg dikenali oleh semua masyarakat terutamanya yang tinggal di sekitar KL.

Alangkah indahnya andai umat islam menyedari bahawa terdapat tawaran yang lebih hebat di bulan ramadhan ini yang jauh lebih hebat daripada tawaran di SOGO.. Sebenarnya bulan RAMADHAN itu sendiri merupakan bulan promosi. Sudah tidak ada bulan lain sehebat bulan Ramadhan dari segi pulangan ibadah dan pahala. Subhanallah...menyedari hakikat ini manusia pun berlumba-lumba mengadakan promosi juga iaitu promosi jualan...Alahai diri, mengapalah terkejar-kejarkan sangat promosi dunia dan tak kesah dengan promosi akhirat ni...?

"Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna...." satu bait lagu yang tertanam dalam diri dari awal bulan Ramadhan. Namun sekadar tanam tapi rupanya tak tumbuh-tumbuh, kerana kesibukan duniawi menyebabkan terlupa nak menyiramnya. Semakin umur menginjak dewasa rupanya kalah dengan ibadah yg dilakukan di zaman kanak-kanak dulu. Terasa malu dengan diri sendiri. "Ya Allah, ampunkanlah dosa hambaMu ini dan berilah aku peluang untuk bertemu dengan Ramadhan akan datang"


Mudah-mudahan apa yang dilakukan dalam kehidupan seharian dikira sebagai amalan ibadat yang telah digandakan. Sesungguhnya Allah s.w.t Maha Pemurah...SELAMAT HARI RAYA dan JGN LUPA MEMBAYAR ZAKAT FITRAH.

Monday, September 7, 2009

Hari Ini, Rumah Dan Tupperware..

HARI INI hari cuti umum 17 ramadhan sempena menghormati hari Nuzul Quran. Peristiwa ini telah berlaku pada malam Jumaat, 17 Ramadhan, tahun ke 41 daripada keputeraan Nabi Muhammad SAW. Perkataan ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah dari atas ke bawah. Al-Quran pula adalah mukjizat terbesar Nabi Muhammad SAW maka ia memberi makna terlalu besar kepada umat Islam.jadi memanglah wajar hari ini disambut oleh semua umat Islam..



HARI INI hari yang agak meletihkan kerana terpaksa berkemas dan menyediakan lauk-pauk untuk 2 buah rumah, separuh hari di rumah mentua dan separuh hari lagi di rumah sendiri. Setelah 2 minggu meninggalkan rumah kerana mengerjakan umrah di Tanah suci Mekah, rumah yang ditinggalkan penuh debu, tahi cicak dan peti ais pun mula dipenuhi kulat2 yang tidak diundang beserta dengan aroma bau yang rasanya semua orang sedia maklum. InsyaAllah...esok mereka akan balik...jadi kami akan menyambut mereka bukan sekadar dengan diri kami tapi dengan rumah yang bersih.



HARI INI mata tidak puas memandang deretan Handy cool di tepi pintu peti ais kami. Dah sekian lama teringin nak tukarkan botol2 air lama dengan botol air tupperware tapi almaklum je lah harga setiap satu tupperware ni boleh tahan jugak. Bila jumpa handy cool 1 liter ni dengan harga promosi yang agak berpatutan, aku tidak melepaskan peluang ni dan telah membelinya sebanyak 4 biji dengan harga ahli RM 80 lebih total...hmmm rasa puas hati...hadiah untuk diri sendiri..lagipun beli dengan duit sendiri...:). Aku ni memang peminat tupperware...rasa berbaloi beli walaupun harganya agak mahal jika dibandingkan dengan bekas2 plastik yang lain. tapi kata orang alah membeli tapi menang memakai...


Deretan handy cool warna kuning 4 set di bahagian atas untuk simpanan air masak yang disejukkan. 2 handy jug kat bawah tu yang dah lama...untuk simpan minuman kegemaran anak2, air oren dan tea o atau sirap..

Botol2 air lama yang digunakan sebelum ni untuk diposkan ke kampung..

Antara koleksi tupperware untuk kegunaan harian...banyak lagi yang tersimpan..

dalam kabinet dapur pun penuh dengan tupperware...


HARI INI dan hari-hari seterusnya...beginilah keadaan rumah menjaga 2 heroes yang semakin membesar. Mainan yang bersepah tidak boleh dikemaskan kecuali waktu mereka tidur.. Nak berjalan pun susah. Bila bangun jer dari tidur cari mainan balik dan sepah2kan semula..kalau mainan2 ni disimpan, habis barang2 dapur,sofa, kusyen dan barang2 rumah lain akan jadi mainan mereka. Aduhai...walau apapun hati tetap gembira kerna di sebalik rumah yang bersepah dan selerak inilah wujudnya wajah2 insan tersayang.... Andai rumah kemas dan rapi itu tandanya mereka tiada di sisi... wallahua'lam.


Realiti keadaan rumah yang bersepah most of the time.


P/s : Catatan ini adalah catatan semalam,7 september, hari Nuzul Quran, tapi hanya berkesempatan poskan hari ini sebab semalam 2 heroes telah datang mengoffkan my PC dan menarikku untuk temankan mereka menonton TV. Papanya on call dan kalau ada papanya pun tak boleh entertain mereka seperti dulu lagi kerana sibuk menyiapkan dissertation.

Mudahan diberkati Allah hendaknya...


Wednesday, September 2, 2009

Pergi Tak Kembali..





Semalam aku telah jalankan post-mortem ke atas 3 bodies. Semuanya muda, Melayu dan ketiga-tiganya penunggang motorsikal dan telah meninggal di tempat kejadian. Sorang lelaki, 27 dari Bachok, sorang lagi wanita, 30 juga dari Bachok dan yang terakhir pelajar Sek Men Panji, lelaki ting 4. Bila dah biasa berurusan dengan jenazah ni, hati dah makin kebal dan perasaan pun makin kurang rapuhnya. Namun bila memandang ahli keluarga...anak2 kecil yg kehilangan ibu dan ibubapa yang kehilangan anak dalam sekelip mata , hati menjadi sayu. Alangkah sedihnya bila anak yang ditatang bagai minyak yang penuh sedari kecil telah pergi tanpa diduga dengan begitu pantas sekali. Melihatkan ibubapa yang menahan sebak..hati hanya mampu berdoa agar mereka dikurniakan ketabahan.



Begitu berbeza sekali keluarga muslim menerima hakikat kematian berbanding dengan keluarga non-muslim. Alhamdulillah...itulah kelebihan seorang Islam yang penuh redha menerima ketentuan Ilahi kerna apa yang kita ada di dunia ini hanyalah pinjaman semata. Walau sesayang manapun kita padanya, sampai masanya akan pergi jua sama ada lambat atau cepat sahaja.



Kepada pengunjung blog ini yang menunggang motorsikal harap lebih berhati-hati di jalan raya. Memang kita tidak mampu menolak ajal tapi sekurang-kurangnya kita berwaspada kerana di jalan raya kita adalah golongan yang berisiko tinggi atau vulnerable.



p/s : tapi kebanyakan kes yang diterima, kesalahannya pada penunggang kenderaan besar dan juga kereta. Mereka kurang memandang motor2 semasa cross junction atau cross road..kesian orang yang bermotor, menjadi mangsa kecuaian orang lain.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Sudi-sudilah tinggalkan kenangan di sini. Moga Ukhuwwah berpanjangan..TQ

PERMATA HATIKU....