Thursday, August 19, 2010

Ramadhan dan kematian..


Terasa Ramadhan kali ini begitu pantas.. Hari-hari berlalu meninggalkan kita tanpa menoleh lagi. Sedangkan manusia semakin sibuk dengan urusan duniawi yang tak akan ada kesudahannya kecuali mati.

Pada malam 1 Ramadhan kami dikejutkan dengan berita kematian seorang saudara (sepupu) yang begitu rapat dan tak ubah sepert adik beradik kami sendiri. Seorang yang begitu baik budipekerti dan tingkah lakunya, yang merupakan satu2nya anak lelaki mak sedara kami. Dialah buah hati ibunya dan harapan ibunya kerana ibunya adalah ibu tunggal yg bercerai dengan suaminya sejak arwah berumur 1 tahun. Allah telah menjemput arwah pada bulan puasa, ketika membersihkan lampu masjid di tempat pengajiannya di Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (KUIS). Jenazah telah dibawa pulang ke kampung kami di Machang pada 2 ramadhan sebaik sahaja usai urusan sembahyang jenazah di KUIS. Jenazah telah dikebumikan pada jam hampir 7 petang dan tamat urusan pengebumian tatkala azan maghrib berkumandang. Pertama kali dalam hidupku berbuka puasa di tanah perkuburan... bersemadilah arwah di sana dengan aman pada malam jumaat..

kata2 yang dipetik daripada sahabat2 arwah dalam facebook arwah sangat menyentuh hati dan perasan ini...

Arwah seorang yg baik spnjang sy kenali. sy pernah pinjam buku drpdnya... suka
r utk melihat arwah b'musuh dgn org lain... sumbangn ikhlas tenaganya kpd Masjid Al-Azhar KUIS sngat d kagumi. Tidak m'harapkn upah, tp m'harapkn redha Allah..

Tangisan & linangan air mata Mudir Masjid Al-Azhar, Ustz Farid Ravi & para jemaah swaktu m'doakn solat jenazah, mnandakan keakraban arwah dgn masjd... pmergiannya d ratapi seluruh warga KUIS.. hatta pengurusan tertinggi..

Pengakhiran hayatnya tenang, d tempat yg baik, dlm bulan yg baik, dlm situasi & p'buatan yg baik.. jenazahnya seolah2 m'jadi tumpuan & rebutan mrk yg masih hidup... LUAR BIASA...!!!! Subhanallah... Ganjaran buat org yg b'bakti d rumah Allah... pmergian dlm keadaan husnul khatimah....

Apakah pengakhirat hayat kita jg begitu....?? Mudah2an.... P'banyakkan amal, buat bekalan ke 'sana'... -Abu bakar-

Alfatihah buat arwah Nik Zakuan Nik Ramlee..
Doakan juga ibunya tabah hadapai ujian yang maha hebat ini dan cepat pulih seperti sedia kala..

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Sudi-sudilah tinggalkan kenangan di sini. Moga Ukhuwwah berpanjangan..TQ

PERMATA HATIKU....