Friday, September 5, 2008

ISTMEWANYA WANITA...

Mama dan Papa sedang menonton TV, seraya mama berkata.
"..i letih la..dahlewat ni, i nak tido lah...."
Mama pun pegi dapur nak tutup tingkap dapur, nanti masuk pulak lipas...leceh pulak nanti..dah tu, ade pulak rice cooker dalam sink..rendamlepas makan tadi..basuh jap...
susun pinggan kat rak, lap dapur..terpercik kena sambal masa masaktadi...
check air panas dalam flusk..takut habis pulak nanti malam anak nak susu...memang dah kering pun flusk ni, jerang la air...sementara tunggu airmasak, nampak pulak bekas gula dah kosong....salin la gula...check bubur untuk anak nak hantar ke taska esok..
nasib baik ade lagi...ishh...ni lauk bila ni, semalam...dah beku dah...basuh la kejap....pegi yard, masukkan baju kotor dalam mesin basuh...penat dah ni, besok je la basuh...sidai kain lap je lah...tik...bunyi air dah masak...salin air dalam flusk...ok settle...baru teringat tak semayang lagi...on da way nak g bilik, papa tgk tv lagi...


nampak pulak beg anak untuk hantar ke taska...check...baju 2 pasang,towel...towel kecik utk selsema...calamine lotion untuk sapu ruam...pampers 4 keping....alamak..telupa pulak masukkan botol...basuh botol jap...oksettle... ternampak pulak beg g keje...emm..besok nak pakai beg polo coklat lah, asyik2 pakai beg hitam ni je...salin jap barang2 beg coklat...


cek sume 6poket beg, takut la tetinggal apa2..leceh pulak..selalunya barang yangtertinggal tu la yang nak pakai nanti...hishhh sempit la beg ni...hanginje...nak kena beli ni beg baru...rasenya 25 hb ni Sogo sale nih...manaflyers tadi ek...ha ni die..ok, catit jap kat yellow sticker, nantilupa..ok settle...Tetiba dengar suara papa..."..u buat apa lagi tu..tadi kata naktido.."...."..yelah nak tido la ni..nak smayang jap..."masuk toilet..buat apa2 yang patut...cuci muka dulu..2 jenis laktu...adoi..gosok gigi...smayang...pakai toner...pakai treatment cream...naklawa and maintain punya pasal lah ni...nanti orang kata baru anak satu dah macam anak 4 pulak...huhuhuhu...bukak almari...emmm...pakai baju hijau ni lah besok...gosok kejap..


checkbaju papa, baju papa pun kena gosok jugak ni...kat bilik belakang...la, napa komputer ni tak tutup ni..gelas kopi pun ade lagi, dah bersemutdah..ishhh ...g dapur, basuh, sambung gosok baju...gantung elok2...kemaskanbaju gantung2...masukkan seluar papa yang dah kotor dalam tempat kotor...oksettle..dgr suara papa lagi..."..i dah ngantuk ni.."..dalam pada nak masuk kebilik...owh...pokok aku dah nak mati ni ha..lupa dah 3 hari tak siram...ok,siram jap...check jap pintu ni...sah tak kunci lagi...grill pun taktutup.. ni kalau tak check ni, senang2 je mat indon masuk rompak umahku...bukak lampu luar..ni mainan ni sepah2...masukkan la dalam bakul mainan budak ni...banyaknya...sampai bawah meja makan pun ade...adoi....ok dah ...


ok dah boleh baring...adoi sakitnya pinggang...cium si comel ni kejap...selimutkan die...la..napa basah ni...emm, tukar la pempers ni...takbagus la brand ni, nanti nak tukar lain la...nanti g Sogo 25 hb ni beli laskali...ok sayang tido k...kalau boleh jangan la bangun tgh malam nieh..tido sampai pagi k...gud nite..sweet dreams...aaahh...sedapnya dapat baring...mana pulak lotion sapu kurus aku nih...ha,ni dia...sambil sapu lotion kurus,,,setkan alarm...setkan program kerjabesok...
pg kul 9.30 ade meeting..ahh...boring...panas pulak lotion nih..dah la...emm..sedapnya lelapkanmata...Ya Allah...terima kasih untuk rezekiMU hari ini,...mohon keberkatandari mu tuhan...papa pun bangun tutup tv..."...i dah ngantuk sangatni...nak tido lah...citer pun tak best malam ni, bola puntakde..."...selang seminit ...dengar suara papa berkeruh...dah agakdah....So?....apa yang peliknya..??Anda tahu kenapa wanita hidup lebih lama?...


SEBAB ADE BANYAK KERJA NAK KENA BUAT....
tu yang tak boleh nak mati cepat tu...
Tak kira la wanita berkerjaya atau surirumah...setiap wanita adalahistemewa dengan cara mereka sendiri...Kalau lelaki mengakui kebenaran ini....hormat dah hargailah mereka...untukkeperibadian dan kebolehan mereka untuk berdikari...
HIDUP UNTUK KAUM HAWA!!!--
"

Ya ALLAH, hanya Engkau Maha Mengetahui apa yang hambaMu perlukan. Hamba menyerahkan segalanya ke dalam tanganMu."


~Dipetik dari emel yang dikirimkan oleh saudari ernie Haslina Nawawi ~


Saya suka sangat cerita kat atas tu sebab ia betul2 memahami kaum wanita...semoga apa yang kita lakukan dalam kehidupan seharian adalah Lillahi Taala...dan tunggulah ganjarannya di Sana nanti..bye!

3 comments:

kin hashim said...

penah baca gak cerita nih... terharu plak rasanya..bertuah jadi wanita nih.... ).

YuS~N3 said...

hahaha..memang sebijik la..memang tu la lumrahnya jadi wanita, isteri & ibu..semoga apa yg dilakukan oleh kaum wanita seperti kita di mendapat ganjaran pahala dari Allah...

dodoleca@yahoo.com said...

ye lah 2 lah hakikatnya.yang penting apa yang kita lakukan kn ni semuanya kena ikhlas"lillah hi ta'ala...Moga apa yg kita lakukan sepanjang hari mendapat keberkatannya..Amin..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Sudi-sudilah tinggalkan kenangan di sini. Moga Ukhuwwah berpanjangan..TQ

PERMATA HATIKU....